Jaunuzņēmumiem Baltijas valstīs no investīciju uzņēmuma "Practica Capital" būs pieejami 80 miljoni eiro

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Investīciju uzņēmuma "Practica Capital" komanda
Investīciju uzņēmuma "Practica Capital" komanda Foto: Publicitātes foto

Iespējkapitāla investīciju uzņēmums "Practica Capital" ir sekmīgi pabeidzis finansējuma piesaisti savam trešajam un līdz šim lielākajam fondam "Practica Venture Capital III". Tas nodrošinās finansējumu sēklas stadijas jaunuzņēmumiem Baltijas valstīs. “Practica Venture Capital III” ir trīs reizes lielāks nekā iepriekšējais fonds, tāpēc reģionam šis ir ļoti būtisks ieguvums finansējuma pieejamības ziņā.

"Lielākā daļa finansējuma, kas tiek investēti agrīnas stadijas jaunuzņēmumos Eiropā, ir no konkrētajā valstī vai reģionā strādājošiem iespējkapitāla fondiem. Mēs šādā kontekstā saskatījām iespēju Baltijas reģionā, kur acīmredzami pietrūkst finansējuma tieši šajā uzņēmumu attīstības posmā," saka Arvids Blože (Arvydas Bložė), "Practica Capital" partneris. "Mēs priecājamies par Baltijas valstu pensiju fondu pārvaldnieku interesi attiecībā uz šādām investīcijām. "Practica Capital" ir arī atbalsts no Eiropas Investīciju fonda (EIF), Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB), Lietuvas finanšu institūcijas (INVEGA), kā arī SEB un "Swedbank" Investīciju vadības uzņēmumiem. Beidzot iespējkapitāls arī Baltijas valstīs palēnām kļūst par aktīvu klasi, un tas mainīs investīciju spēles noteikumus kopumā."

80 miljonu eiro investīciju piesaiste noslēdzās, EIF kļūstot par galveno investoru. Tam pievienojās arī ERAB, INVEGA un "Swedbank" investīciju vadības uzņēmums Igaunijā un Lietuvā, kā arī SEB Investīciju vadības uzņēmums Lietuvā. Kopējais institūciju investīciju apjoms ir 80%, savukārt 70% investoru jau bija sadarbojušies ar "Practica Capital", investējot kādā no iepriekšējiem fondiem. Arī šoreiz investoru pulkam pievienojās Lietuvas vienradžu uzņēmumu "Vinted" un "Nord Security" līdzdibinātāji, kā arī veiksmīgu tehnoloģiju uzņēmumu dibinātāji un to jaunuzņēmumu pārstāvji, kurus iepriekš atbalstījis kāds "Practica Capital" fonds.

No iepriekšējā "Practica Capital" fonda 40% investīcijas saņēmušo uzņēmumu no sēklas stadijas tuvojas A stadijas uzņēmuma attīstības līmenim. 2023. gadā "Practica Capital" saviem investoriem izdevies atgriezt 70% (0.7x DPI) finansējuma - šajā rādītājā iespējkapitāla investīciju uzņēmums "Practica Capital" ir visu Eiropas iespējkapitāla fondu saraksta augšgalā. Savukārt Baltijas tehnoloģiju ekosistēma, pieļaujot iespēju sasniegt augstus finanšu rādītājus, skaidri demonstrē savu dzīvotspēju un noturību pat šajos sarežģītajos apstākļos, kad notiek izmaiņas tirgū un kopumā ir grūti piesaistīt finansējumu. Šie pozitīvie rezultāti arī veicina investoru apetīti.

"Nākamie pieci gadi būs izšķiroši Latvijas jaunuzņēmumu ekosistēmas attīstībai. Veiksmīgi strādājošie jaunuzņēmumi turpinās izaugsmi, un ceram uz tendenci, ka aizvien vairāk to darbinieki dibinās savus jaunuzņēmumus, kuru veidošanā izmantos iepriekš iegūtās zināšanas un pieredzi. Šādos apstākļos finansējuma pieejamība agrīnas stadijas jaunuzņēmumiem būs izšķiroša. Arī lai ieinteresētu ārvalstu investorus. Kopumā Latvijas jaunuzņēmumu ekosistēma attīstās labā tempā un tagad atliek tikai šo izaugsmi sekmēt un atbalstīt," saka "Practica Capital" partnere Marija Ručevska.

Iespējkapitāla investīciju uzņēmums "Practica Capital" arī turpmāk būs galvenais investors investīciju piesaistes raundos, lai palīdzētu veikt nepieciešamo izrāvienu Latvijas, Lietuvas un Igaunijas tehnoloģiju jaunuzņēmumiem. Vienas investīcijas apjoms sēklas stadijas jaunuzņēmumos nepārsniegs 3 miljonus eiro. Taču, ja uzņēmums piesaista finansējumu tālāk A raundā, tad "Practica Capital" var apsvērt iespēju investēt papildus līdz 8 miljoniem eiro. Iespējkapitāla investīciju uzņēmums "Practica Capital" jaunā fonda ietvaros jau ir investējis 10 miljonus eiro sešos Baltijas valstu uzņēmumos. Vēl trīs uzņēmumi ir pārrunu procesā.

Iespējkapitāla investīciju uzņēmums "Practica Capital" turpinās fokusēties uz investīcijām tehnoloģiju uzņēmumos. Iepriekšējo fondu ietvaros ir investēti 130 miljoni eiro kopumā 60 uzņēmumos. No tiem daudzi investīcijas saņēmušie jaunuzņēmumi ir kļuvuši par kategoriju līderiem. "Practica Capital" veiksmīgi investējis arī Latvijas jaunuzņēmumos - izglītības tehnoloģiju jaunuzņēmumā "Edurio" un audio tehnoloģiju jaunuzņēmumā "Sonarworks".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu