Aptauja: Tikai puse Latvijas iedzīvotāju ir informēta par Krievijas īstenoto Ukrainas bērnu nolaupīšanu

TVNET/LETA
Papildināts 17:31, 1. februāris, 2024
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Par Ukrainas bērnu nolaupīšanu un deportēšanu uz Krieviju zina 51% Latvijas iedzīvotāju, liecina uzņēmuma "Norstat Latvija" gada sākumā veiktā aptauja, informēja konferences "Krievijas karš pret bērniem" rīkotāju pārstāve Ieva Stūre.

Lai informētu sabiedrību par Ukrainas bērniem, kas aizvesti uz Krieviju, Rīgā, Kronvalda parkā, atklāts mākslas objekts "Krievijas nolaupītie", ko veido tukšs un dzeloņdrātīm apvīts bērnu rotaļu laukums. Kampaņa notiek līdztekus starptautiskajai konferencei "Krievijas karš pret bērniem", kas šajās dienās notiek Rīgā, lai kopā ar starptautisku ekspertu loku meklētu veidus, kā palīdzēt Ukrainai atgūt uz Krieviju deportētos bērnus.

Bijušais Valsts prezidents un Latvijas īpašais pārstāvis starptautisko tiesību un valsts atbildības jautājumos Egils Levits uzsver, ka Ukrainas karš notiek ne tikai frontes līnijās, bet tā ir arī cīņa par uzmanību visu valstu iedzīvotāju prātos un sirdīs, jo tikai un vienīgi starptautiskās sabiedrības spiediens uz lēmumu pieņēmējiem var palīdzēt Ukrainai atgūt nozagtos un uz Krieviju aizvestos bērnus.

Kā liecina janvārī veiktā iedzīvotāju aptauja, apmēram puse jeb 49% Latvijas iedzīvotāju nav pat dzirdējuši par Ukrainas bērnu nolaupīšanu un aizvešanu uz Krieviju. Informatīvā kampaņa "Viltus vasaras nometne" stāsta, kā ukraiņu ģimenēm tika melīgi solīts, ka bērniem būs iespēja atgūties no kara šausmām vasaras nometnēs, bet tā vietā viņi tikai nolaupīti un aizvesti uz Krieviju.

Stūre norāda, ka saskaņā ar Ukrainas Valsts informācijas biroju uz Krieviju vai Baltkrieviju deportēti vai piespiedu kārtā pārvietoti ir 19 546 bērni. Līdz šim izdevies Ukrainā atpakaļ atvest 388 bērnus jeb mazāk nekā 0,2% no prom aizvestajiem bērniem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu