Kalniete: Nav zināma deportēto un pārvietoto ukraiņu bērnu atrašanās vieta

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete.
Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete. Foto: Paula Čurkste/LETA

Krievijas pastrādātie masu noziegumi pret Ukrainas iedzīvotājiem, tostarp pret bērniem valsts okupētajās teritorijās, ir viena no tumšākajām 21. gadsimta vēstures nodaļām, ceturtdie, 1. februārī, konferencē "Krievijas karš pret bērniem" vērtēja Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete (JV).

Viņa uzsvēra, ka būs nepieciešams laiks, lai atgūtos no šīs šausminošās pieredzes. Uzrunājot konferences dalībniekus no Ukrainas, politiķe aicināja atcerēties, ka viņi nav atstāti vieni. Latvijas iedzīvotājus, kas tika deportēti uz padomju gulagu, starptautiskā sabiedrība atstāja vienus, jo viņi atradās aiz dzelzs priekškara.

Kalniete akcentēja, ka Krievijas zvērības ir jāizmeklē īpašā starptautiskā tribunālā, kurā Putins un viņa līdzgaitnieki atbildēs par nodarīto. Vienlaikus politiķe norādīja, ka neviena tiesa un sods nekad nespēs patiesi atjaunot taisnīgumu un izdzēst atmiņas par pārciesto ne individuālā, nedz arī tautas līmenī.

Kalniete pieminēja Latvijas politiski represēto pieredzi un atzīmēja, ka, neskatoties uz komunistiskajām represijām un rusifikāciju, cilvēkos joprojām bija atmiņas par brīvu un eiropeisku Latviju. Tas palīdzēja sagatavoties cīņai par Latvijas brīvību. EP deputāte sacīja, ka 37 gadu vecumā viņa pārstāja izlikties, ka pieņem padomju smadzeņu skalošanu un pievienojās Latvijas cīņai par brīvību, kļuva par vienu no Tautas frontes līderēm.

Viņa atzīmēja, ka nav zināma deportēto un pārvietoto ukraiņu bērnu atrašanās vieta, jo daudzi bērni ir adoptēti, mainīta viņu identitāte un pilsonība. Kalniete uzsvēra, ka EP un daudzas citas starptautiskās organizācijas ir nosodījušas šo barbarisko piespiedu deportācijas un adopcijas faktu.

Politiķe norādīja, ka pērn Starptautiskā Krimināltiesa izdeva Vladimira Putina un bērnu tiesībsardzes Marijas Ļvovas-Belovas aresta orderus par kara noziegumiem un nelikumīgo bērnu deportāciju un pārvietošanu Krievijas un Ukrainas kara laikā, tomēr Krievija turpina klaji neievērot starptautiskās tiesības. Pēc Kalnietes paustā, kamēr vien Krievija varēs turpināt savu imperiālistisko karu, Ukrainas un starptautiskie centieni atgūt bērnus nebūs sekmīgi. Viņas ieskatā tas būs pilnībā iespējams tikai tad, kad Ukraina atgūs savu brīvību.

"Tuvākajiem Ukrainas draugiem ir jāredz plašāka stratēģiskā aina. Rietumi ir divdesmit piecas reizes spēcīgāki nekā Krievija. Ja visas ES un NATO dalībvalstis atbalstītu Ukrainu ar ne mazāk kā 0,25% no iekšzemes kopprodukta, Ukraina uzvarētu. Es negribu vairs dzirdēt runas par Ukrainas atbalstīšanu tik ilgi, cik vajadzēs. Tā nav ilgstoša miera vai ilgtermiņa drošības recepte. Mūsu stratēģiskajam fokusam ir jābūt skaidram - mēs atbalstīsim Ukrainu līdz tās pilnīgai uzvarai pār Krievijas imperiālismu. Tā ir uzvaras formula, kurai nav citas alternatīvas," sacīja EP deputāte.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu