Mediji: Eiropa ir nobažījusies par Baidena apturēto jauno LNG dabasgāzes eksporta projektu (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: dpa/picture-alliance

Valstis, kas pērk sašķidrināto dabasgāzi no ASV, ir nobažījušās, ka ASV prezidents Džo Baidens ir apturējis jaunus ASV sašķidrinātās dabasgāzes eksporta projektus. Par to savā materiālā vēsta žurnāls “Der Spiegel”. Japānas valdība, kas ir lielākā ASV sašķidrinātās dabasgāzes pircēja Āzijā, jau ir paudusi bažas.

Janvāra beigās ASV prezidents Džo Baidens apturēja to jauno dabasgāzes eksporta projektu pieteikumu apstiprināšanu, kas tobrīd bija iesniegti vai tiks iesniegti nākotnē. Enerģētikas departaments paziņoja, ka veiks rūpīgāku pētījumu par šo projektu ekonomisko ietekmi un ietekmi uz vidi, kas ilgs vairākus mēnešus, un pēc tam notiks publiska apspriešana.

Pasaulē lielākais ASV sašķidrinātās dabasgāzes pircējs ir Eiropas valstis.

Publiski Eiropas amatpersonas neizsaka nekādas bažas, jo īpaši Berlīnē tās norāda, ka Norvēģija ir galvenais LNG piegādātājs, bet ASV nozares iekšienē amatpersonas apgalvo, ka saņem daudz jautājumu par turpmākajām piegādēm.

Baidena lēmumu par eksportu nepārprotami ietekmē iekšpolitiskā situācija - liela apjoma ieguve ļoti nepatīk ekoaktīvistiem, kas ir svarīga Demokrātu partijas elektorāta daļa. Jo īpaši pēdējos mēnešos aktīvisti ir dedzīgi protestējuši pret jauno sašķidrinātās dabasgāzes ražotni CP2 Luiziānas piekrastē, kas galvenokārt ir vērsta uz piegādēm Vācijai.

Operators “Venture Global” jau ir parakstījis līgumus ar Vācijas valstij piederošo uzņēmumu par vairāk nekā 6 miljonu tonnu dabasgāzes ikgadēju iepirkšanu 20 gadus, sākot ne vēlāk kā no 2027. gada. Tagad tā nākotne ir neskaidra. “Venture Global” pauž cerību, ka administrācija tomēr dos zaļo gaismu, jo projekts ir ļoti svarīgs Eiropas energoapgādes drošībai pēc Krievijas gāzes piegāžu pārtraukšanas.

Tajā pašā laikā nav saprotams, cik ilgi pašreizējā ASV sašķidrinātās dabasgāzes eksporta apturēšana var turpināties.

Ekspertu aprindās tiek apgalvots, ka pagaidu apturēšanas gadījumā nopietnu seku nebūs, bet pēc 2030. gada pieprasījumam vajadzētu sākt samazināties, pateicoties pasākumu kopumam Eiropas ekonomikas “zaļināšanai”. Turklāt citas valstis, piemēram, Katara un Kanāda, paplašina eksportu, un ASV ir daudz apstiprinātu projektu, kas drīzumā sāks darboties un kumulatīvi gandrīz dubultos ASV eksportu.

Tajā pašā laikā Eiropas un Japānas uzņēmēju asociācijas jau ir publicējušas kopīgu vēstuli Baidenam, kurā tās norāda, ka ražošanas paplašināšana ir ļoti svarīga pasaules tirgiem. Baidena lēmumu kritizēja arī daži demokrāti ASV Kongresā.

Jāatgādina, ka Vācija pašlaik izmeklē cauruļvada bojājumu pie sašķidrinātās dabasgāzes termināļa. LNG terminālis Brunsbitelē bija trešais terminālis, ko Vācija ierīkoja, lai palīdzētu stiprināt valsts energoapgādi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu