Salvadorā notiek prezidenta vēlēšanas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Salvadorā šodien notiek prezidenta vēlēšanas, kurās uzvara faktiski garantēta pašreizējā valsts galvam Najibam Bukelem.

42 gadus vecā Bukeles darbību pozitīvi vērtē aptuveni 90% pilsoņu, jo viņš spējis atjaunot kārtību pirms tam vardarbības pārņemtajā valstī un krasi samazināt rekordlielo slepkavību skaitu.

Kopš Bukele 2022.gada martā izsludināja ārkārtējo stāvokli, tikuši aizturēti 75 000 bandu locekļu, un tūkstošiem bandītu ir izvietoti tikai dažu mēnešu laikā uzceltajos jaunajos cietumos.

Tikmēr tiesību aizstāvji apgalvo, ka aiz restēm esot nonākuši daudzi nevainīgie, tajā skaitā pusaudži, kas tiekot turēti necilvēcīgos apstākļos un pat spīdzināti.

Pērn Salvadorā, kas vēl tikai pirms gada tika uzskatīta par bīstamāko valsti pasaulē, slepkavību skaits sarucis līdz zemākajam līmenim pēdējo trīs desmitgažu laikā, uz tagad tas jau ir zemāks nekā pasaulē vidēji.

Tā rezultātā neviens nešaubās, ka Bukele uzvarēs jau pirmajā vēlēšanu kārtā, neskatoties uz problēmām ekonomikā un apsūdzībām cilvēktiesību neievērošanā un autoritārismā.

Atbalsts nevienam no pieciem Bukeles sāncenšiem nepārsniedz 5%.

Vēlētājiem daudz svarīgāka liekas kārtības atjaunošana pēc trim desmitgadēm ilgušās bandu vardarbības, kas saskaņā ar oficiālo statistiku prasījusi aptuveni 120 000 civilpersonu dzīvības.

Līdztekus prezidenta vēlēšanām notiek arī parlamenta vēlēšanas, un Bukele kampaņā galveno uzmanību pievērsis nevis paša pārvēlēšanai, bet viņa pārstāvētās partijas "Jaunās idejas" (NI) atbalstam.

Šobrīd NI parlamentā ir absolūtais vairākums, jo tā kontrolē 56 no 84 deputātu vietām, taču pēc Bukeles ierosinātajām konstitucionālajām reformām Likumdevēju sapulces vietu skaits tika samazināts līdz 60, kas ievērojami apgrūtina mazo partiju iekļūšanu parlamentā.

Vienlaikus 2022.gadā tika pieņemts likums, kas ļauj balsot arī ārvalstīs dzīvojošajiem salvadoriešiem, kuri pamatā ir noskaņoti labvēlīgi Bukelem.

Nevalstiskās organizācijas "Vašingtonas Latīņamerikas birojs"(WOLA) Centrālamerikas nodaļas direktore Ana Marija Mendesa Dardone aģentūrai AFP norādījusi, ka šajās vēlēšanās politiskā opozīcija tiks pilnībā likvidēta un ka Salvadorā tiks iedibināta vienpartijas sistēma.

NI kontrolētais parlaments nomainījis arī Augstākās tiesas tienešus un ģenerālprokuroru, ar kuru Bukele bija nonācis konfliktā.

Pēc tam Augstākā tiesa jaunajā sastāvā pieņēma lēmumu, ar kuru atļāva Bukelem atkārtoti kandidēt uz prezidenta amatu, neskatoties, ka tas aizliegts konstitūcijā.

Bukelem sava otrā pilnvaru termiņa laikā nāksies risināt samilzušās ekonomiskās problēmas, ko rada pieaugošais valsts parāds, kā arī prezidenta lēmums valsts līdzekļus ieguldīt kriptovalūtā bitkoinos, ko eksperti uzskata par neattaisnojamu risku.

Saskaņā ar 2022.gada statistikas datiem gandrīz 30% salvadoriešu dzīvoja nabadzībā.

Balsošana Salvadorā nav obligāta, un 2019.gada vēlēšanās, kurās Bukele izcīnīja savu pirmo pilnvaru termiņu, piedalījās nedaudz vairāk kā 50% vēlētāju.

Kopumā Salvadorā ir nedaudz vairāk nekā 6,2 miljoni balsstiesīgo, no kuriem aptuveni 740 000 dzīvo ārvalstīs, pamatā ASV.

Balsošana sākas plkst.7.00 (plkst.15.00 pēc Latvijas laika) un ilgs desmit stundas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu