Aizdevumu ar fiksētām procentu likmēm Lietuvas tirgū teju nav, un Lietuvas Banka (LB) to vēlējās mainīt – sagatavoja grozījumus likumiem, saskaņā ar kuriem bankām būtu pienākums nodrošināt divas mājokļa kredīta procentu alternatīvas. Tomēr ne vienmēr fiksētu procentu likmju piedāvājums varētu būt vilinošāks. 15min veica aprēķinus, kāds aizdevums – ar fiksētu vai mainīgu procentu likmi – pēdējos 10 gados bijis izdevīgāks.

Ja tiek ņemts aizdevums ar mainīgu procentu likmi, ikmēneša maksājums tiek pārrēķināts reizi gadā, reizi sešos mēnešos vai reizi trīs mēnešos.

Un tad ir iedzīvotāji, kuriem ir kredīti ar fiksētu procentu likmi, – tie, kas jau vairākus gadus maksā vienu un to pašu summu mēnesī. Tiesa, tādus nav viegli atrast.

Kā ziņu medijam "15min" stāsta LB valdes priekšsēdētājs Gedimins Šimkus, Lietuvā tikai 3% mājokļa kredītu ir ar fiksētām likmēm. Vienlaikus, pēc viņa paustā, eiro zonas valstīs šādu kredītu īpatsvars ir vidēji aptuveni 80%.

"Šobrīd esam sagatavojuši konkrētus likumdošanas priekšlikumus, kurus mēs esam iesnieguši Finanšu ministrijā. Mūsuprāt, kredītu iestādēm būtu jānodrošina patērētājiem divi piedāvājumi: ar mainīgo un saprātīgu fiksēto procentu likmi," informē Šimkus.

Viņaprāt, pēc izmaiņu pieņemšanas cilvēkiem būtu iespēja izvēlēties. Tagad šāda iespēja ir vairāk tikai teorētiskā līmenī.

"Teorētiski ir fiksētas procentu likmes instruments, un daži klienti to izmanto, bet, manuprāt, tas vairāk pastāv tikai teorētiski. Lai mainītu šo situāciju, šis piedāvājums ir jāliek galdā kā līdzvērtīgs mainīgajai procentu likmei," pauž Šimkus.

Bet vai fiksētās likmes piedāvājums varētu būt izdevīgāks par mainīgajām likmēm? Portāls 15min salīdzināja, kurš aizdevums bijis izdevīgāks pēdējo teju 10 gadu periodā, kā arī ieskicē nākotnes scenārijus. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X