Valdība daļēji ir apmierinājusi lauksaimnieku prasības, uzskata Siliņa (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ministru prezidente Evika Siliņa.
Ministru prezidente Evika Siliņa. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Valdība daļēji ir apmierinājusi lauksaimnieku prasības, bet daļa no tām ir risināma Eiropas gaiteņos, jo tie ir Eiropas Savienības (ES) līmeņa jautājumi, šodien pēc koalīcijas sanāksmes pauda Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Pēc viņas sacītā, Krievijas izraisītais karš Ukrainā ir radījis daudz sarežģītus jautājumus gan Latvijas valdībai, gan ES kolēģiem, un tas ir pašsaprotami, ka arī lauksaimnieki liek galdā savus sasāpējušos jautājumus.

Reizē Siliņa akcentēja, ka viedokļi lauksaimnieku organizācijās ir dažādi - ne visiem ir piekrītoša attieksme par konkrētajām prasībām.

Tirgus mainās, un arī ES līmenī lauksaimnieku prasības ir sadzirdētas, pauda premjere un solīja šonedēļ kopā ar zemkopības ministru Armandu Krauzi (ZZS) tikties ar lauksaimnieku organizācijām, lai pārrunātu prasības.

Ministru prezidente atzīmēja, ka arī Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena norādījusi, ka ir izveidota īpaša grupa, kas strādā ar lauksaimnieku sasāpējušajiem jautājumiem.

Viena no lauksaimnieku prasībām ir atgriezt samazināto pievienotās vērības nodokli (PVN) 5% apmērā augļiem un dārzeņiem. Krauze sacīja, ka koalīcija ir vienojusies to pārskatīt nodokļu pārskatīšanas grupā, un tas tiks izskatīts līdz vasarai. Tāpat līdz septembrim būs pusgada izvērtējums par pieņemto samazināto 12% PVN likmi.

Foto: Lauksaimnieku protests Bauskas novadā

Jau ziņots, ka pirmdien Liepājā, Saldū, Talsos, Tukumā, Kuldīgā, Jelgavā, Dobelē, Bauskā, Jēkabpilī, Aizkrauklē, Daugavpilī, Rēzeknē, Valmierā, Gulbenē, Limbažos un Ogrē notika lauksaimnieku protesti., kuros piedalījās aptuveni 2000 dalībnkieku.

"Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš aģentūrai LETA pauda, ka kopš pagājušā gada novembra lauksaimnieku ārkārtas sapulces, kurā lauksaimnieki iesniedza Zemkopības ministrijai un ministram Armandam Krauzem (ZZS) prasības nozares sakārtošanai, līdz šim ir izpildīta tikai viena.

"Latvijas lauksaimnieku pacietības mērs ir pilns, un tas aumaļām līst pāri malām. Ar nožēlu jāatzīst, ka esošās valdības sastāvs īpaši izceļas ar savu aroganci un vienaldzību," uzsvēra Lazdiņš.

Protesta laikā zemnieki vēlas panākt Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu tūlītēja importa aizliegumu bez pārejas perioda, PVN samazinātās likmes 5% apmērā atjaunošanu Latvijai raksturīgajiem augļiem, ogām dārzeņiem, birokrātijas mazināšanu lauksaimniecības nozarē, plašāku pieeju apdrošināšanas un apgrozāmo līdzekļu programmām, kā arī atteikšanos no nacionāla līmeņa zemes apgrūtinājumiem vai citiem zemes lietošanas ierobežojumiem.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu