Finanšu ministrija norāda, ka IZM vajadzētu pašai rast līdzekļus basketbola un hokeja kvalifikācijas turnīru rīkošanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Finanšu ministrijas ēka.
Finanšu ministrijas ēka. Foto: Ieva Makare/LETA

Finanšu ministrija (FM) aicina Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) rast tās rīcībā esošos finanšu līdzekļus basketbola un hokeja olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru rīkošanai Rīgā, liecina FM sniegtie iebildumi.

IZM janvārī nodeva saskaņošanai rīkojuma projektu, kas paredz piešķirt 2 069 330 eiro Latvijas Basketbola savienībai (LBS), lai segtu izdevumus, kas saistīti ar Parīzes Olimpisko spēļu kvalifikācijas grupu turnīra sarīkošanu Rīgā.

Valdība pērn oktobrī nolēma piešķirt LBS 2 718 839 eiro, lai pretendētu uz kvalifikācijas turnīra sarīkošanu Latvijā. Taču, lai segtu izdevumus, kas saistīti ar turnīra rīkošanu, nepieciešamais finanšu līdzekļu apmērs ir 2 069 330 eiro.

Savukārt cits IZM izstrādātais rīkojuma projekts paredz Latvijas Hokeja federācijai piešķirti 500 000 eiro, lai šogad Latvijā organizētu 2026.gada Ziemas olimpisko spēļu atlases turnīru vīriešiem un 2024.gada IIHF sieviešu pasaules čempionātu (PČ) IB divīzijā.

Abi IZM izstrādātie rīkojuma projekti paredzētu finanšu līdzekļu piešķiršanu no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, savukārt FM norāda, ka šo finansējumu var piešķirt valstiski īpaši nozīmīgiem pasākumiem, valsts pamatbudžeta apropriācijās neparedzētiem izdevumiem katastrofu un dabas stihiju seku novēršanai un to radīto zaudējumu kompensēšanai un citiem neparedzētiem gadījumiem.

FM vērš uzmanību, ka IZM budžeta apakšprogrammā "Dotācija sporta organizāciju, programmu un pasākumu atbalstam" 2024.gadā ir plānots finansējums 17,9 miljonu eiro apmērā, kas nav sadalīts, un viens no šīs apakšprogrammas mērķiem ir atbalstīt dažāda līmeņa sporta sacensību organizēšanu Latvijā.

Ņemot vērā minēto, FM norāda, ka finansējums basketbola un hokeja kvalifikācijas turnīriem primāri ir nodrošināms no IZM esošajiem valsts budžeta līdzekļiem.

Vienlaikus FM norāda, ka rīkojuma projektiem nav sniegts pamatojums, kurā tiktu iekļauts pieprasīto līdzekļu aprēķins. Tāpat nav veikti izvērtējumi, vai pasākums nekvalificējas " Dižpasākuma" nosacījumiem.

Jau ziņots, ka Starptautiskā basketbola federāciju asociācija (FIBA) 2023.gada 27.novembrī paziņoja 2024.gada Parīzes Olimpisko spēļu kvalifikācijas grupu turnīru rīkotājus, tai skaitā Latviju - turnīrā piedalīsies sešas komandas, kopumā tiks aizvadītas deviņas spēles.

Savukārt IIHF sieviešu pasaules čempionāts (PČ) IB divīzijā Latvijā notiks no 31.marta līdz 6.aprīlim, bet Ziemas olimpisko spēļu atlases turnīrs vīriešiem - no 29.augusta līdz 1.septembrim.

IB divīzijas čempionāts ir pēc ranga trešais spēcīgākais čempionāts pēc elites un IA divīzijas. Tajā spēlē sešas komandas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu