Putinam pietuvinātu oligarhu daudzmiljardu projekts saskāries ar nopietnu problēmu

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Krievijas diktatoram pietuvināto oligarhu Leonīda Mihelsona un Genādija Timčenko vadītais projekts “Arktik SPG 2” saskāries ar nopietnu problēmu – sankciju dēļ vairs nav pieejami tankkuģi, kurus iespējams izmantot arī kā ledlaužus, vēsta “Bloomberg”.

“Arktik SPG 2” ir vairāku miljardu dolāru vērts projekts, kas Krievijai palīdz iegūt sašķidrināto dabasgāzi. Pēc “Bloomberg” žurnālistu vēstītā, “Arktik SPG 2” ir viens no projektiem, kas visspēcīgāk izjūt Rietumu sankciju ietekmi. Projekts faktiski ir paralizēts, tieši tādēļ jau 2023. gada rudenī tika izsludināta ārkārtas situācija.

Problēmas radās ar ledus klases tankkuģiem, bez kuriem nav iespējams pārvadāt sašķidrināto dabasgāzi ekstremālajos Ziemeļu Ledus okeāna apstākļos.

Japānas kompānija “Mitsui OSK Lines” (MOL), kam bija jānodrošina Krievijas sašķidrinātās dabasgāzes pārvadāšana, sankciju dēļ ir pārtraukusi jebkāda veida saistības ar projektu. Tieši tādēļ projekts nevar iegūt ne pasūtītos tankkuģus, ne arī pārdot tos.

“Līgums paredz, ka gadījumā, ja mēs nevaram sniegt savus pakalpojumus projektam “Arktik SPG 2”, mums ir jāpārdod krieviem savi kuģi. Tomēr sankciju dēļ šis darījums nav iespējams,” teica MOL vadītājs Takesi Hasimoto. Viņš uzsvēra, ka situācija saistībā ar projektu ir ļoti sarežģīta.

“Arktik SPG 2” ir Krievijas kompānijas “Novatek” projekts sašķidrinātās dabasgāzes iegūšanai un ražošanai Gidanas pussalā Ziemeļu Ledus okeāna piekrastē. Kopējā projekta ražošanas jauda ir teju 20 miljoni tonnu, bet projekta vērtība ir ap 16 miljardiem dolāru.

Kas attiecas uz “Novatek” - tas pieder oligarhiem Mihelsonam un Timčenko, kuri tiek uzskatīti par Putinam pietuvinātām personām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu