Nadeždinu nepielaiž kandidēšanai Krievijas prezidenta "vēlēšanās" (12)

Papildināts
TVNET/LETA
Papildināts 12:12, 8. februāris, 2024
CopyLinkedIn Draugiem X
Boriss Nadeždins
Boriss Nadeždins Foto: EPA/Scanpix

Opozīciju pārstāvošais politiķis Boriss Nadeždins ceturtdien netika pielaists dalībai Krievijas prezidenta “vēlēšanās”, jo Centrālā vēlēšanu komisija par “neīstiem” atzina daļu parakstu, kas tika savākta viņa kandidatūras reģistrēšanai.

Krievijas Centrālā vēlēšanu komiteja par neīstiem atzinusi 9147 Nadeždina komandas savāktos parakstus.

Kopumā esot pārbaudīti 60 000 parakstu, kas nozīmē, ka brāķa līmenis pārsniedzis 15%. Lai kandidātu reģistrētu vēlēšanām, brāķēto parakstu īpatsvars nedrīkstot pārsniegt 5%.

Centrālā vēlēšanu komisija arī paziņoja, ka Nadeždina komandas iesniegtajos parakstos konstatēti 11 mirušu cilvēku paraksti.

Nadeždins jau paziņojis, ka viņš nepiekrīt Centrālās vēlēšanu komisijas lēmumam un gatavojas to apstrīdēt Augstākajā tiesā.

“Lēmums piedalīties 2024.gada vēlēšanās 2024.gadā – svarīgākais politiskais lēmums manā dzīvē. No saviem nodomiem es neatkāpjos,” pavēstīja Nadeždins.

Nadeždins ir vienīgais kandidāts, kurš publiski iebilst pret Krievijas iebrukumu Ukrainā un nevairās kritizēt diktatora Vladimira Putina politiku.

Savāktos parakstus Nadeždins vēlēšanu komisijā iesniedza 31.janvārī.

Neatkarīgais medijs “Meduza” šonedēļ ziņoja, ka Kremlis neesot bijis gatavs pieļaut, ka vēlēšanu komisija dalībai “vēlēšanās” reģistrē politiķus ar pretkara pozīciju.

Lai arī Nadeždinam ir pretkara pozīcija, viņš arī ir izteicies, ka Krievija karā pret Ukrainu noteikti nezaudēšot.

Tāpat viņš nav gatavs dēvēt par noziedzniekiem krievu kareivjus, kas piedalās iebrukumā Ukrainā, jo, viņaprāt, kareivji tikai aizstāvot dzimteni un pildot viņiem dotās pavēlēs.

Centrālā vēlēšanu komisija ceturtdien arī nepielaida dalībai vēlēšanās “Krievijas komunistu” līderi Sergeju Maļinkoviču – arī viņam bijis pārāk liels nederīgo reģistrācijai savākto parakstu īpatsvars.

Vēlēšanas Krievijā notiks no 15. līdz 17.martam.

CVK jau startam vēlēšanās akceptējis parlamenta partiju pārstāvjus, kā arī diktatoru Vladimiru Putinu.

Krievijas vēlēšanu komisija jau daudzkārt iepriekš anulējusi Kremlim netīkamo kandidātu savāktos parakstus dalībai visdažādāko līmeņu vēlēšanās, faktiski nodrošinot, ka vēlēšanās var startēt vienīgi valdošā totalitārā režīma ielikteņi vai tādu fiktīvo opozīcijas partiju pārstāvji kā komunisti vai nelaiķa Vladimira Žirinovska kabatas partija - liberāldemokrāti.

Pat ja kādam pret režīmu noskaņotam kandidātam izdotas šos šķēršļus apiet, viņa sakāve tiek nodrošināta ar dažādām mahinācijām balsošanas un balsu skaitīšanas laikā.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu