Elektrum atklāj Lietuvā lielāko saules enerģijas parku

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Lietuvā darbu sācis "Latvenergo" meitasuzņēmuma "Elektrum Lietuva" izveidotais saules enerģijas parks Bičiulystės. Tas ir Lietuvā lielākais saules enerģijas parks, kas ražo elektroenerģiju attālinātajiem lietotājiem. Parka jauda sasniedz 13 megavatus (MW). Parks ir būtisks ieguldījums "Latvenergo" koncerna atjaunīgās enerģijas ražošanas jaudu pieaugumam Baltijā.

"Latvenergo" 2023. gadā ir ievērojami palielinājis klātbūtni Baltijas enerģētikas tirgū gan ar klientu skaita pieaugumu, gan jo īpaši ar jaunu AER ražošanas jaudu pieteikumu tirgū. Tas apliecina ne tikai dinamisku "Latvenergo" attīstību, bet arī klientu uzticību uzņēmuma produktiem un pakalpojumiem.

Saules un vēja enerģijas projekti ir jauni elektroenerģijas ražošanas virzieni, kas papildina koncernā esošos ražošanas veidus, turpinot ilgtspējīgu attīstību un uzticamu elektroenerģijas nodrošinājumu visā Baltijā. Kopumā 2024. gadā ekspluatācijā ir 30 MW saules enerģijas parki un dažādās attīstības stadijās 400 MW saules enerģijas parki Baltijā. Savukārt vēja enerģētikā plānots realizēt 1200 MW jaudu visā Baltijā. Tas ne tikai paplašina "Latvenergo" klātbūtni tirgū, bet arī veicina Baltijas valstu savstarpējās saites, nodrošinot ilgtspējīgu attīstību visplašākajā mērogā.

Lietuvā atklātais parks ir būtisks solis ilgtspējīgai attīstībai reģionālā mērogā. Jūras krastā, netālu no Gargždiem izveidotais saules enerģijas parks Bičiulystės uzbūvēts 20 ha lielā teritorijā. Plānots, ka parkā gadā tiks saražotas aptuveni 14 820 000 kilovatstundas (kWh) elektroenerģijas, kas ir pietiekami, lai ar elektroenerģiju apgādātu aptuveni 4000 vidēju mājsaimniecību. Parku veido 20 000 bifaciāla tipa (divpusēju) saules moduļu, kuru katra jauda ir vismaz 640 vati (W), tā izmaksas ir gandrīz 10 miljoni eiro.

"Latvenergo ir nostājies uz jauna ceļa Baltijas enerģētikā, reģionāli investējot vēja un saules enerģijas ražošanā. "Latvenergo" jaunā ražotne, uzņēmuma lielākais saules parks Lietuvā, ir ilgtspējas apliecinājums ne tikai no vides, bet arī ekonomiskā viedokļa. Esam zaļākais enerģijas ražotājs Baltijā un vēlamies šo pozīciju saglabāt arī nākotnē, sniedzot augstas kvalitātes pakalpojumu ar atjaunīgi iegūtas elektrības pakalpojumu mums būtiskajā Lietuvas tirgū, kur liels skaits klientu ir novērtējuši mūsu sniegto servisu. Ar jaunām AER jaudām tiek mazināts elektroenerģijas imports, veicināta Latvijas ekonomika un Baltijas valstu energodrošība. "Latvenergo" ir zaļās enerģētikas virzītājs Baltijas valstīs, apliecinot līderību un atbildīgu attieksmi pret vidi un sabiedrību," saka Mārtiņš Čakste, AS "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs.

Kā norāda "Elektrum Lietuva" vadītājs Martīns Giga, īstenojot saules enerģijas parka projektu, uzņēmuma mērķis ir būtiski veicināt enerģētisko neatkarību, ilgtspējīgas elektroenerģijas patēriņu un paplašināt atjaunīgās enerģijas ražošanas avotus valstī. Vieta jūras krastā šāda izmēra parkam izvēlēta, ņemot vērā saules gaismas intensitāti.

"Latvenergo" koncerns ir vienīgais "Elektrum Lietuva" akcionārs. Attīstot saules, vēja un hidroenerģijas ražošanas jaudas, 77% no visas Latvenergo saražotās elektroenerģijas ir atjaunīgā elektroenerģija, kas nodrošina vadošā zaļā ražotāja pozīcijas Baltijas valstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu