"BaltCap" līdzekļu piesavināšanās skandāls neietekmē Eiropas Investīciju bankas plānus Baltijā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Naudas maks. Ilustratīvs attēls.
Naudas maks. Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Eiropas Investīciju banka (EIB), kas ieguldījusi 20 miljonus eiro Baltijas privātā kapitāla fondu pārvaldnieka "BaltCap" infrastruktūras fondā, ir vīlusies par informāciju, ka bijušais fonda partneris ir piesavinājies miljoniem eiro, tomēr tas neietekmē EIB plānus Baltijas valstīs, paziņoja bankas viceprezidents Tomass Estross.

"Tas neapturēs mūs no labām investīcijām Baltijas valstīs. Tas nemaina mūsu biznesa plānu attiecībā uz investīcijām Baltijas valstīs, jo mēs ticam Baltijas valstu nākotnei un esam gatavi tajās investēt," Estross teica Lietuvas ziņu portālam "15min.lt".

"Ilgtermiņā man nav nekādu bažu par Baltijas valstīm, jo tās ir labi pārvaldītas, spēcīgas ekonomikas, NATO dalībvalstis. Tās būs pievilcīgas investīcijām," piebilda EIB viceprezidents.

2023.gadā EIB piešķīra 654 miljonus eiro projektiem Lietuvā. Lielākā daļa finansējumu bija aizdevumi uzņēmumiem.

Jau vēstīts, ka "BaltCap" bijušais infrastruktūras fonda partneris Šarūns Stepukonis tiek turēts aizdomās par vairāk nekā 30 miljonu eiro piesavināšanos no fonda līdzekļiem un zaudēšanu azartspēlēs.

Pagājušajā nedēļā Eiropas Prokuratūra paziņoja, ka Stepukonis, kura atrašanās vieta pašlaik nav zināma, tiek turēts aizdomās par vismaz 27 miljonu eiro piesavināšanos un nospēlēšanu azartspēlēs.

Stepukonis ir izsludināts starptautiskā meklēšanā.

Saistībā ar skandālu reputācijas risku dēļ "BaltCap" izstājies no vairākiem projektiem, piemēram, "BaltCap" infrastruktūras fonda uzņēmums "Nullus" izstājās no jaunas skolas būvniecības projekta Kijivas piepilsētā Bučā, kas plaši tika nopostīta, kad pirms diviem gadiem Krievija sāka atkārtoto iebrukumu Ukrainā, un "BaltCap" izstājās arī no Lietuvas Nacionālā stadiona projekta Viļņā, kuram bija koncesionārs.

Baltijas valstu privātā kapitāla ieguldījumu fonds "BaltCap" kopš 1995.gada investējis vairāk nekā 100 dažādu nozaru uzņēmumos un piesaistījis kopējo kapitālu vairāk nekā 700 miljonu eiro apmērā. "BaltCap" ir pārstāvēts visās trijās Baltijas valstīs ar vietējiem birojiem un investīciju komandām Rīgā, Tallinā, Viļņā, kā arī Varšavā, Helsinkos un Stokholmā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu