Krievija plāno veidot YouTube blogeru melno sarakstu (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Krievijas Sabiedriskā palāta plāno izveidot melno sarakstu ar Krievijas blogeriem, kuri veido saturu YouTube un nepāriet uz Krievijas platformām. Par to, atsaucoties uz palātas informācijas sabiedrības attīstības komisijas locekli Aleksandru Malkeviču, ziņo Maskavas Kremļa propagandas aģentūra TASS. Ar šādu paziņojumu Malkevičs nācis klajā apaļā galda diskusijas “Draugs starp svešiniekiem? Krievijas blogeri ekstrēmistiskās ārvalstu platformās”.

Malkevičs apgalvo, ka sarakstā tiks iekļauti tie, kas “apzināti nestrādā Krievijas sociālajos tīklos, pozicionējot sevi kā Krievijas blogerus”. Viņš arī paziņoja, ka šī iniciatīva ir tikai viens no programmas posmiem, lai mudinātu blogerus pāriet uz vietējām platformām.

Malkevičs uzskata, ka šim sarakstam jākļūst par pamatu, lai vērstos pret tiem, kuri nestrādā Krievijas sociālajos tīklos.

Viņš nosauca YouTube par “efektīvu Rietumu informācijas ieroci” ar daudzmiljardu auditoriju.

Bērni tur nonāk blogeru ietekmē, tāpēc melnā saraksta pirmajā daļā Malkevičs sola iekļaut blogerus, kas strādā bērnu auditorijai.

Iepriekš interneta izdevumi “Meduza” un “The Bell” publicēja materiālu, kurā apgalvots, ka Krievijas varas iestādes atbalsta video hostinga vietnes izveidi uz sociālā tīkla VK bāzes, kas nākotnē varētu aizstāt YouTube, ja Krievijā tiks nolemts to bloķēt.

Projektu vada Stepans Kovaļčuks, Kurčatova institūta vadītāja un prezidenta Vladimira Putina bērnības drauga Mihaila Kovaļčuka mazdēls.

Pēdējā laikā Krievijā aizvien biežāk izskan aicinājumi bloķēt video hostinga pakalpojumu YouTube. Šādu prasību ir izvirzījuši Federācijas padomes locekļi un Valsts domes deputāti. Valsts telekanāla RT vadītāja Margarita Simonjana jau ilgu laiku regulāri izsaka šādu priekšlikumu.

Iemesli, kādēļ tā nenotiek, nav īsti skaidri. Daļa blogeru uzskata, ka YouTube bloķēšana var padarīt nepieejamus citus Krievijai pagaidām vēl nepieciešamus ar internetu saistītus pakalpojumus. Tāpat pastāv uzskata, ka pēc YouTube bloķēšanas vēl lielāku popularitāti iemantos VPN tehnoloģija, kuru sāks izmantot arī tie, kuri agrāk neprata apiet dažādu interneta resursu bloķēšanu. 

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu