Lubrikanti labākam seksam: kā piemeklēt atbilstošāko?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Lubrikanti jutekliskiem kaisles brīžiem ar partneri, īpašai masāžai vai arī intīmai tuvībai ar sevi. Izrādās aiz termina "lubrikants" slēpjas dažādība, kura jāpārzina, lai varētu izvēlēties sev atbilstošāko! Lūk, lubrikantu ABC!

Kopā ar "Apotheka" farmaceiti Alīnu Fleišmani skaidrosim, kā piemeklēt sev atbilstošāko lubrikantu baudas pilnām rotaļām. 

Trīs pamatjautājumi sev un partnerim, pirms izvēlies lubrikantu:

1. Lubrikanta mērķis / plānotās aktivitātes;

2. Vēlamā lubrikanta konsistence (biezs, eļļains, gelveida u.c.) un iepakojums (izlejams, pumpītis vai tūbiņa);

3. Vai kādam no jums nav alerģija pret lubrikanta sastāvdaļām?

Nākamais solis ir piemeklēt atbilstošāko no zemāk aprakstītajiem veidiem!

Ūdens bāzes – universālākais!

Ja plānoto aktivitāšu sarakstā ir sekss ar vai bez prezervatīva, pašapmierināšanās, rotaļlietu lietošana – visdrošāk jautāt pēc ūdens bāzes lubrikanta, kurā nav sastāvdaļu kaut kādam papildu efektam. Ūdens bāzes lubrikants ir maigs pret ādu un ļoti viegli nomazgājas no ādas, apģērba un palagiem.

Ūdens bāzes lubrikanti sader ar jebkādiem prezervatīviem un seksa rotaļlietām. Vienīgais, ko varētu uzskatīt par mazu mīnusu, - tie ātri nožūst un atkārtoti jāuzziež mīlas rotaļu laikā, lai saglabātu vēlamo slīdamību.

Ja runa ir par anālām baudām, jārēķinās, ka tad šis lubrikants būs jālieto daudz lielākos apjomos nekā vaginālā seksa laikā, jo maksts mitrinās dabiski, bet taisnā zarna ne.

Foto: shutterstock.com

Silikona bāzes lubrikants – zīdainai sajūtai un ilglaicīgs!

Kas pēc sajūtām atšķiras ūdens bāzes lubrikants no silikona lubrikanta? Konsistence. Ūdens bāzes lubrikants šķitīs šķidrāks, bet silikona būs eļļaināks, kaut tā sastāvā nemaz nekādas eļļas nav. Lubrikanta konsistence gan nav pietuvināta dabīgajai cilvēka dzimumorgānu lubrikācijai, tomēr tā ir izteikti maiga un zīdaina. Silikona lubrikants nodrošinās slidenumu vienmēr, atšķirībā no ūdens bāzes lubrikantiem, kam ir tendence diezgan ātri izžūt.

Silikona lubrikants lieliski derēs seksa rotaļlietu izmantošanai (izņemot silikona materiāla rotaļlietas, kuras šādi var deformēties un sabojāties), anālai stimulācijai, intīmām masāžām. Silikonu gan ir grūtāk nomazgāt, bet tas var būt tieši labi, ja patīk mīlas spēles ūdenī.

Kādi ir mīnusi? Dažreiz pārlieku lielā slīdamība nenodrošina vēlamo saķeri vai berzi starp partneriem. Ja vēl tiek lietots prezervatīvs - berze var būt ļoti minimāla.

Hibrīdlubrikants - īpašām nodarbēm!

Hibrīdlubrikants sevī apvieno gan ūdens bāzes lubrikanta, gan silikona lubrikanta īpašības. Ūdens klātbūtne nodrošinās dabiskuma sajūtu, bet silikons ļaus lubrikantam ilgāk saglabāties uz ādas. Lai gan silikons sniedz zīdainu sajūtu, atcerieties, ka tā īpašības nepieļauj lietojumu kopā ar lateksa prezervatīviem vai silikona rotaļlietām. Visdrošāk tos izmantot masturbācijai vai anālajām spēlēm.

Foto: shutterstock.com

Trīs populārākie mīti par lubrikantiem

1. mīts: tikai veciem cilvēkiem!

Daudzi cilvēki joprojām uzskata, ka lubrikants ir sava veida zāles, lai mazinātu maksts sausumu, kas rodas menopauzes laikā vai vienkāŗši novecojot. Tomēr tā nav - ir neskaitāmi citi iemesli, kāpēc pēkšņi jebkura sieviete var piedzīvot maksts sausumu, kas apgrūtina seksuālo dzīvi. 

"Biežākie iemesli sausuma sajūtai ir hormonālie traucējumi, kas var rasties premenopauzes, menopauzes vai postmenopauzes laikā, otrkārt, hormonālais disbalanss pēc dzemdībām un zīdīšanas periodā, kamēr sievietei nav atjaunojies menstruālais cikls. Hormonu līmenis var izmanīties arī pirms mēnešreizēm, radot nepatīkamo sausuma sajūtu. Treškārt, sausuma sajūtu bieži izraisa piena sēnīte un vaginoze, kam raksturīgi vēl citi simptomi: dedzināšana, kņudinoša sajūta vai kaunuma lūpu pietūkums. Piena sēnīti un vaginozi izraisa maksts mikrofloras disbalanss, kas var rasties nepietiekamas vai nepareizas higiēnas dēļ, piemēram, izmantojot intīmās zonas mazgāšanai tai neparedzētas ziepes vai ejot bieži vannā, kam pievienoti putojoši līdzekļi. Piena sēnīte var parādīties pirms mēnešreizēm vai grūtniecības laikā, kā arī diabēta slimniekiem," skaidro farmaceite Alīna Fleišmane.

2. mīts: lubrikants ir paredzēts tikai vaginālam seksam

Tā nav vienīgā seksuālā aktivitāte, kas var būt patīkamāka ar lubrikanta klātbūtni. Piemēram, jebkuras seksa mantiņas izmantošana būs tīkamāka, ja izmantosi lubrikantu. Tāpat, veicot erotisku masāžu, labāku slīdamību glāstiem nodrošinās lubrikants. Un, protams, anālās baudas nav iedomājamas bez lubrikanta. 

3. mīts: jo vairāk, jo labāk!

Patiesībā – kas par daudz, tas par skādi! "Lai gan pārāk liela berze ir kairinājums, kas var beigties nepatīkami, neliela berze seksa laikā ir tīkama. Pārāk daudz lubrikanta mazinās sajūtu intensitāti," skaidro farmaceite.

Kādas ir lubrikantu variācijas? 

Ja lubrikanti jau glabājas tavā guļamistabas naktsskapītī un piedalās seksā regulāri, iespējams, ir vēlme izmēģināt ko jaunu. Te varētu nākt palīgā lubrikanti ar "īpašībām": dažādi aromāti, garšas, sildoši vai atvēsinošie. Sildošie un atvēsinošie lubrikanti sniegs vēl neizbaudītas sajūtas (tirpšana, kņudēšana), tie paildzinās dzimumaktu, kā arī G punktam vai dzimumloceklim būs papildu stimulācija.

Bet lubrikanti ar dažādām garšām lieliski derēs orālajam seksam. Atliek vien izvēlēties garšu!

Raksts tapis sadarbībā ar "Apotheka".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu