No izveides procesa sākuma 2006. gadā līdz pat šodienai BRICS "uz papīra" ir attīstījusies par ievērojamu valstu ekonomisko aliansi, kam ir iespējas ietekmēt un pat pārveidot pašreizējo ģeopolitikas, ekonomikas un starptautisko attiecību attīstību, lai oponētu pašas definētajai "Rietumu pasaules" kārtībai. TVNET+ pēta, vai šis projekts ir panācis iecerēto un kļuvis par nozīmīgu spēlētāju starptautiskajā vidē, vai arī potenciāls joprojām ir tikai teorētisks.

Aukstā kara noslēgums ar PSRS sabrukumu ne tikai panāca globālu demokratizācijas vilni, bet arī izvirzīja Amerikas Savienotās Valstis (ASV) ērtā pozīcijā kā pasaules galveno lielvaru. Bez tā, ka jaunās demokrātiskās Austrumeiropas valstis tuvinājās ASV, bija arī signāli, ka Krievija vēlēsies attīstīt sadarbību ar Rietumvalstīm.

Tomēr šāds status quo nebija ilgs. Kritiskais punkts, kas varēja liecināt par topošajām izmaiņām starptautiskajā kārtībā, bija 2007. gada Krievijas prezidenta Vladimira Putina runa Minhenē, kurā Krievijas līderis kritizēja ASV hegemoniju pasaulē un uzsvēra nepieciešamību veidot uz starptautiskajām tiesībām balstītu daudzpolāru pasaules kārtību, paralēli vadot Krieviju un tās ārpolitiku "pretrietumnieciskā" virzienā ar mērķi atgūt lielvaras statusu.

Viens no šiem procesiem iekļāva arī pašreizējās globālās ekonomiskās vides maiņu, radot jaunu valstu bloku kā pretstatu Rietumiem, kas ir veidojies BRICS savienības formātā. Šīs savienības sastāvā ilgus gadus bija tikai Brazīlija, Krievija, Indija, Ķīna un Dienvidāfrika, bet no šā gada tai pievienojās arī Ēģipte, Etiopija, Apvienotie Arābu Emirāti un Irāna. 

Lai gan atsevišķi BRICS valstis ir būtiski vai vismaz vērā ņemami spēlētāji globālajā arēnā, nevar noliegt, ka savienības iekšienē nav vienprātības un ciešāku sadarbību kavē vairāki šķēršļi. Atšķirīgas politiskās sistēmas, ekonomikas struktūras un stratēģiskās intereses, nereti liekot BRICS formātu (labākajā gadījumā) otrajā vietā, ir tikai daži no savienības izaicinājumiem, kas ierobežo BRICS spējas izvirzīties par pirmā plāna aktieri uz globālās skatuves. Aplūkosim pāris grandiozas ieceres, kas palikušas "uz papīra" vai kuras "norakuši" paši savienības biedri. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X