Aģentūra: Ķīna būs zaudētāja, neatkarīgi no ASV prezidenta vēlēšanu iznākuma

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Aģentūra “Bloomberg” sastādījusi makroekonomiskos modeļus, ņemot vērā iespējamos ASV prezidenta vēlēšanu uzvarētājus. Tā, piemēram, Donalds Tramps solījis ieviest 60% muitas nodevu Ķīnas precēm savas ievēlēšanas gadījumā.

Šajā gadījumā Ķīnas produkcijas imports ASV līdz 2030. gadam nokritīsies gandrīz līdz nullei (1%). Saglabājot esošos muitas tarifus, Ķīnas preču importa daļa ASV nokritīsies līdz 10% (pašlaik 14%). Jāatgādina, ka vēl 2017. gadā tika sasniegts maksimums – 22%.

Eksports ir jūtīgākais ASV un Ķīnas attiecību elements. Vieglās rūpniecības un elektronikas produkcijas imports kritīsies par attiecīgi 20% un 16%, radot lielu triecienu abām ekonomikām, un tas radīs situāciju, kad strauji tiks izpārdotas Ķīnas kompāniju akcijas. Šajā gadījumā lielākie ieguvēji var būt Dienvidaustrumāzijas valstis un Meksika.

Kopumā var secināt, ka Pekinā ar bažām skatās kā uz Trampa iespējamo atgriešanos Baltajā namā, tā arī uz Džo Baidena prezidentūras turpināšanos.

“Mums nav kandidāta, kuru atbalstīt. Tramps ir neprognozējams un agresīvs. Ar viņu gan teorētiski var vienoties, taču viņš var arī pārtraukt sadarbību pat ar ASV sabiedrotajiem. Baidenam tikmēr sabiedrotie ir ļoti svarīgi. Trampa–Baidena atkārtots duelis būtu divu prezidentu cīņa – viens, kurš iesāka tirdzniecības karu, pret otru, kurš to paplašināja,” sacīja kāda Ķīnas amatpersona.

Tiesa gan, liela mēroga ekonomiskajā konfrontācijā (kā to vēlētos Tramps), ieguvēju nebūs, jo tas radīs lielas problēmas Ķīnas ekonomikai, kas izraisīs ķēdes reakciju – samazinoties globālās ekonomikas sniegumam, cietīs arī pašas ASV.

ASV veiktās aptaujas gan liecina, ka Tramps tiek uzskatīts par labāku opciju ekonomikai. Trampam uzticība ekonomikas jautājumos ir 42% gadījumu, bet Baidenam – 31%. Ekonomika noteikti kļūs par vienu no galvenajām pirmsvēlēšanu debašu tēmām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu