"BaltCap" skandāls: no fonda pazuduši apmēram €40 miljoni; daļa nospēlēta azartspēlēs

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

No Baltijas privātā kapitāla fondu pārvaldnieka "BaltCap" infrastruktūras fonda, kuru pārvaldīja bijušais partneris Šarūns Stepukonis, varētu būt pazuduši apmēram 40 miljoni eiro, otrdien paziņoja kompānijas advokāts Darjus Raulušaitiis.

Viņš norādīja, ka Stepukoņa piesavinātā naudas summa būtu mazāka, ja 2022.gadā Lietuvas tiesībsargājošās iestādes nebūtu izbeigušas pirmstiesas izmeklēšanu par iespējamu nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju.

"Ja 2022.gadā šī izmeklēšana nebūtu izbeigta un Šarūns Stepukonis būtu apturēts, iespējams, mēs šodien nerunātu par piesavinātiem 40 miljoniem, varbūt summa būtu mazāka," Raulušaitis teica Lietuvas sabiedriskajam radio.

Arī Lietuvas parlamenta Komisijas cīņai pret korupciju priekšsēdētājs Aļģirds Stončaitis sacīja, ka no fonda pazudusī summa varētu pārsniegt 40 miljonus eiro.

"Vismaz pagaidām runa ir, ka viens cilvēks potenciāli varēja piesavināties un kaut ko no tā pazaudēt, bija 30, un tagad mēs runājam par iespējamiem 40 vai pat vairāk no šiem miljoniem," Stončaitis sacīja sabiedriskajam radio.

Viens no četriem "BaltCap" vadošajiem partneriem Simons Gustainis ziņu aģentūrai BNS teica, ka Stepukoņa piesavinātā un, iespējams, azartspēlēs nospēlētā naudas summa varētu pārsniegt 30 miljonus eiro, tomēr 40 miljonus eiro tā nepārsniedzot. Vēl pērn Gustainis solīja, ka zaudējumi tiks kompensēti.

Raulušaitis nekomentēja "BaltCap" iespējas atdot naudu fonda kompānijām. Jurista vērtējumā, cerības naudu atdot joprojām pastāv, lai gan tās kļūst mazākas.

"Svarīgi, lai prokuroriem izdotos, ka viņiem varbūt tomēr izdosies atrast vismaz daļu no piesavinātajiem līdzekļiem un atdot tos uzņēmumiem," teica Raulušaitis, piebilstot, ka "šīs cerības, laikam ejot, patiesībā mazinās. Bet man šķiet, ka tās ir, jo ne visi avoti ir pilnībā pārbaudīti, ne visas versijas ir galīgi noraidītas".

Jau vēstīts, ka Eiropas Prokuratūra (EPPO) Stepukoni bija izsludinājusi starptautiskā meklēšanā. 10.februārī viņš tika aizturēts un viņam noteikts drošības līdzeklis apcietinājums uz divām nedēļām.

EPPO pārraudzībā tiek veiktas divas pirmstiesas izmeklēšanas pret Stepukoni. Vienā no tām viņš tiek turēts aizdomās par vismaz 27 miljonu eiro piesavināšanos.

Otra pirmstiesas izmeklēšana ir par lietu, kurā 2022.gadā izmeklēšana tika slēgta, bet nesen atsākta. Tā saistīta ar 3,9 miljonu eiro pārskaitījumu uz Stepukoņa kontu maksājumu platformā "Paysera", kas saņemts no kādas Polijas kompānijas par akciju pārdošanu.

Lietuvas Finanšu noziegumu izmeklēšanas dienests, kas veic abas izmeklēšanas, apsver to apvienošanu.

Tiek uzskatīts, ka Stepukonis vismaz daļu no piesavinātās naudas zaudējis azartspēlēs.

Lietuvas amatpersonas pagaidām neatklāj, cik lielu naudas summu Stepukonis ir zaudējis azartspēlēs un vai viņam joprojām ir daļa no izkrāptās naudas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu