Latvija paaugstinās samaksu par Krievijas lauksaimniecības preču importu ES

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Sliedes un vagoni. Ilustratīvs foto.
Sliedes un vagoni. Ilustratīvs foto. Foto: Publicitātes foto

Valdība otrdien, 13. februārī, apstiprināja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos grozījums, kas paredz palielināt Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) sniegto robežkontroles pakalpojumu maksu par sūtījumiem, kas Eiropas Savienībā (ES) ievesti no trešajām valstīm, informēja ZM.

ZM uzsver, ka patlaban ne tikai palielinās graudaugu ievedums no Krievijas, bet lielā daudzumā no Krievijas tiek importētas arī eļļas augu sēklas un pākšu dārzeņi. Turklāt Krievijas lētās lauksaimniecības produkcijas pieplūdums negodīgā konkurencē izspiež Latvijas un citu ES valstu uzņēmumus no loģistikas ķēdēm, ostām, vietējā un eksporta tirgus.

Vienlaikus, ievērojot Krievijas sākto karu Ukrainā un drošības apdraudējumu visā reģionā, kā arī pieaugušo kravu plūsmu no Krievijas, ministrijā ir radušās bažas par importēto preču atbilstību ES un Latvijas normatīvo aktu prasībām.

Tāpat ZM piebilst, ka patlaban noteiktā maksa par kontroli un uzraudzību, kas ir spēkā no 2020.gada janvāra, vairs nesedz faktiskās izmaksas.

Grozījumi PVD cenrādī nosaka maksu par sūtījumu pastiprinātu oficiālo kontroli vai papildu kontroli, kad ir aizdomas par kravas neatbilstību. Paredzams, ka izmaksas par kontroli segs atbildīgais operators, kā arī atbildīgais operators maksās par laboratoriskajiem izmeklējumiem, ja tiks veikta pastiprināta sūtījuma kontrole.

Pastiprināti kontrolētie sūtījumi un kravas tiks aizturēti robežkontroles punktā līdz laboratorisko izmeklējumu rezultātu saņemšanai, un jebkuras izmaksas, kas rodas šajā laikā, arī segs operators. Maksu par pastiprinātu oficiālo kontroli vai papildu kontroli, kad ir aizdomas par neatbilstību, piemēros papildus noteiktajai maksai par standarta robežkontroles veikšanu.

ZM informē, ka pastiprinātas kontroles gadījumā maksājums par PVD kontroli atkarībā no transportlīdzekļa veida un konkrētās kravas apjoma sadārdzināsies par 142-280% pārtikas sūtījumiem un par 247-549% dzīvnieku barības sūtījumiem, neskaitot maksu par laboratoriskajiem izmeklējumiem.

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) norāda, ka, ņemot vērā pašreizējo situāciju, ir nepieciešams pastiprināt importa pārtikas kravu no Krievijas un Baltkrievijas kontroli, pārbaudīt produkcijas izcelsmi, kā arī veikt vairāk laboratorisko paraugu izmeklējumu.

"Tas aizdomu gadījumā ļaus izvērtēt iespējamos riskus, piemēram, pārrobežu faktoru izraisītu sabiedrības apdraudējumu, kura cēlonis var būt bīstamas infekcijas slimības un citu infekcijas slimību uzliesmojums, kā arī bioloģisko, ķīmisko un radioaktīvo vielu, vides un nezināmas vai ļaunprātīgas izcelsmes izraisītu apdraudējumu," skaidro Krauze.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu