Infografika "Eurostat": Latvija ceturtajā ceturksnī starp astoņām ES valstīm ar IKP kritumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Latvija pērn ceturtajā ceturksnī bijusi starp astoņām Eiropas Savienības (ES) valstīm, kurās salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pirms gada reģistrēts iekšzemes kopprodukta (IKP) kritums, liecina trešdien publiskotie ES statistikas pārvaldes "Eurostat" ātrā novērtējuma dati, kas apkopoti par 22 bloka zemēm.

Pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem, Latvijas IKP ceturtajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pirms gada samazinājies par 0,2%.

Arī Čehijā un Vācijā ekonomika samazinājusies par 0,2%, bet vēl ekonomikas lejupslīde ceturtajā ceturksnī gada salīdzinājumā reģistrēta Nīderlandē (-0,3%), Austrijā un Somijā (abās valstīs -1,3%), Igaunijā (-3%) un Īrijā (-4,8%).

No valstīm, par kurām pieejami sākotnējie dati, straujākais ekonomikas pieaugums šajā periodā bijis Slovēnijā (+2,6%), Kiprā (+2,3%), Portugālē (+2,2%) un Spānijā (+2%), bet Zviedrijā IKP saglabājies nemainīgs. Lietuvas IKP palielinājies par 0,3%.

ES vidēji IKP ceturtajā ceturksnī, salīdzot ar oktobri-decembri pirms gada, palielinājies par 0,3%, bet eirozonā – par 0,1%.

Savukārt salīdzinājumā ar trešo ceturksni ES ekonomika pieaugusi par 0,1%, bet eirozonas IKP saglabājies nemainīgs.

Ceturkšņa salīdzinājumā ekonomikas izaugsme fiksēta 13 no ES dalībvalstīm, par kurām pieejami dati. Visstraujākā tā bijusi Slovēnijā (+1,1%), Portugālē un Kiprā (abās valstīs +0,8%), kā arī Spānijā (+0,6%).

Francijā, Ungārijā un Polijā ekonomikas apmērs saglabājies iepriekšējo trīs mēnešu līmenī, bet straujākais kritums reģistrēts Īrijā (-0,7%), kā arī Igaunijā, Rumānijā un Somijā (visās valstīs -0,4%). Latvijas ekonomika ceturkšņa salīdzinājumā pieaugusi par 0,4%, bet Lietuvas ekonomika sarukusi par 0,3%.

Dati par Dāniju, Grieķiju, Horvātiju, Luksemburgu un Maltu nav pieejami.

Gada izteiksmē aprēķinam par Nīderlandi izmantoti pēc darba dienām pielāgoti dati.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu