Organismā olbaltumvielas neuzkrājas
Lizete Puga skaidro, ka vispilnīgākās ir dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielas, piemēram, gaļa, zivis, olas, piena produkti. No augu valsts vispilnvērtīgākie ir sojas produkti, taču arī citi augu valsts produkti satur olbaltumvielas, piemēram, pākšaugi, pupiņas, zirņi, rieksti un sēklas. Taču būtiski nodrošināt visas nepieciešamās aminoskābes, no kā sastāv olbaltumvielas.
Lai uzņemtu dienā vajadzīgo olbaltumvielu daudzumu, nav nemaz tik daudz jārēķina. Viss ir ļoti vienkārši – 100 grami dzīvnieku izcelsmes produktu, piemēram, gaļa, zivis, olas, biezpiens, siers, satur vidēji 20 gramus.
No augu valsts produktiem visvairāk olbaltumvielu ir riekstos – 100 gramu riekstu satur 20 gramu olbaltumvielu. Sojas produktos, piemēram, tofu, ir pilnvērtīgas olbaltumvielas, tie var saturēt no 20 līdz pat 40 gramiem olbaltumvielu uz simts gramiem, stāsta Lizete Puga.
Pākšaugos un pupiņas olbaltumvielu daudzums atšķirs – 100 gramos ir vidēji 5–8 grami olbaltumvielu. Lai uzņemtu 20 gramus olbaltumvielu, pākšaugi ir jāapēd daudzas reizes vairāk nekā viena karote, iespējams, 200–300 grami. Talkā nāk dažādi pagatavošanas veidi, piemēram, blendēšana un malšana; tas ir veids, kā var apēst lielāku daudzumu mazākā porcijā.
“Vislabākais risinājums ir kombinēt produktus, piemēram, gatavojot humusu, mēs izmantojam turku zirņus, pievienojam sezama sēklas, vai, gatavojot pastu, bieži pievienojam sieru, tomātus. Tādējādi mēs varam nodrošināt pilnvērtīgas olbaltumvielas jeb proteīnus un varam uzņemt visas nepieciešamās aminoskābes,” stāsta uztura speciāliste.
Puga arī piebilst, ka, ēdot olbaltumvielas saturošos produktus, organismā tās sadalās un izveidojas aminoskābes. Pieauguša cilvēka organismā ir astoņas neaizvietojamas aminoskābes, zīdaiņiem – desmit. Tās ir neaizstājamas, jo nekādā citādā veidā mēs tās nevaram uzņemt kā tikai ar uzturu.