VDD atkārtoti izvērtēs bijušā Eiropas Parlamenta deputāta filmu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: VDD

Valsts drošības dienests (VDD) vērtēs Rīgas vicemēra Edvards Ratnieka (NA/LRA) iesniegumu par bijušā Eiropas Parlamenta deputāta Aleksandra Mirska aktivitātēm.

VDD ir saņēmis iesniegumu un "izskata to atbilstoši savai kompetencei", aģentūrai LETA apliecināja dienestā.

VDD jau iepriekš tika sniedzis vērtējumu, ka Mirska filmas publiska demonstrēšana Krievijas agresīvā kara Ukrainā laikā un kopumā pašreizējos ģeopolitiskajos apstākļos neveicina Latvijas sabiedrības saliedētību.

Ratnieks vērsās VDD ar aicinājumu izvērtēt Mirska rīkoto pasākumu - filmas "Gūtmaņa alternatīva" publiskās demonstrēšanas un sava solo koncerta - atbilstību valsts interesēm. Pasākumi plānoti "Kino Splendid Palace".

"Reaģējot uz šiem pasākumiem, esmu nosūtījis vēstuli VDD, lai tas sniegtu atzinumu, vai šā brīža situācijā Mirska filma "Gūtmaņa alternatīva" un paredzētais solo koncerts "Aleksandra Mirska radošais vakars" var radīt riskus valsts un iekšējai drošībai," publiskā paziņojumā klāsta Ratnieks, "patlaban hibrīduzbrukumu apstākļos ir jābūt modriem un jāizskauž jebkuras aktivitātes, kas arī slēptā veidā mēģina kultivēt prokrievisko režīmu un īstenot Krievijas intereses kultūras aizsegā."

Publiski pieejamā informācija liecina, ka filma "Gūtmaņa alternatīva" ir uzņemta pēc Mirska tā paša nosaukuma sarakstītā romāna. Filma esot "militāri vēsturiska drāma", kuras pamatā esot notikumi 1944.gadā, kad par nodevību arestēts padomju armijas virsnieks. Mirskis iepriekš ir klāstījis, ka filmas pamata ideja esot "darīt zināmu patiesību par notikumiem Latvijā" - deportācijām, masveida iznīcināšanu (holokaustu), rasu naida kurināšanu un 2.pasaules kara rezultātiem, "nonākot pie atziņas, ka nav absolūtas taisnības - taisnība vienmēr ir "kaut kur pa vidu"".

Filmās galvenajās lomās ir Arnis Līcītis, Vita Baļčunaite, Aleksejs Korgins un Mirskis.

Mirskis ir politiskās partijas "Alternatīve" izveidotājs, bijušais Eiropas Parlamenta un Saeimas deputāts. Pēdējos gados politiskā darbība Mirskim nav sekmējusies. Pirms vairākiem gadiem VDD pārskatā Mirskis minēts kā Krievijas tautiešu politikas atbalstītājs. Savulaik Mirskis Eiroparlamenta priekšvēlēšanu kampaņas gaitā izteicies par pilsonības "nulles" varianta piedāvāšanu Latvijā, bijis Latvijas medija "Autoradio", kas pārraidīja arī Krievijas propagandas medija "Sputnik" raidījumus, īpašnieks, kā arī manīts iesaistāmies citās prokrieviskās aktivitātēs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu