Kam pievērst uzmanību, ja vēlamies mainīt uztura ieradumus?
Cilvēki ēd to, kas ir viņu ledusskapī, un mēs paši esam atbildīgi par to, ko mēs nopērkam un ko tur ieliekam. Uztura speciāliste iesaka pievērst uzmanību tam, lai ledusskapī būtu produkti no dažādām uzturvielu grupām, piemēram, olbaltumvielas, tostarp olas, gaļa, sojas produkti, pupiņas, lēcas un citi produkti.
Nākamā produktu grupa ir ogļhidrāti. Arī šajā grupā Kristīne Podvinska iesaka variēt daudzus un dažādus ogļhidrātus – kartupeļus, dažādus graudaugus, rīsus, griķus, makaronus. Nedrīkst aizmirst arī veselīgos taukus, kurus satur dažādas eļļas, rieksti, sēklas, avokado un citi produkti.
Taču pašu lielāko uzsvaru viņa iesaka likt uz augļiem un dārzeņiem. Protams, jārūpējas arī par pietiekamu ūdens patēriņu, jo tam ir ļoti liela nozīme veselīgā uzturā. Speciāliste ir pārliecināta, ka, ievērojot šos pamatprincipus, būs diezgan vienkārši mainīt uztura paradumus.
Vēl viens “palīgs” ceļā uz veselīgu dzīvesveidu ir veselīga uztura šķīvis. Puse no šķīvja jāaizņem svaigiem augļiem un dārzeņiem, kas var būt arī tvaicēti vai cepti krāsnī. Ceturtdaļa no šķīvja jāvelta olbaltumvielām. Tā var būt gaļa, piemēram, vista, tītars, liellops, tās var būt olas vai dažādi pākšaugi. Un nākamā ceturtdaļa ir graudaugi – kartupeļi, rīsi, griķi un citi graudaugu produkti.
Ir ļoti grūti sekot savam mērķim, ja neredzam kaut nelielas izmaiņas. Progress ir tieši tas, kas mums palīdz, esot kalna lejā, tikt atpakaļ virsotnē. Kādā veidā izmērīt progresu uztura jomā?