Gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju šogad plāno remontēt vai labiekārtot savu mājokli

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Luminor bankas dati liecina, ka pērn viens no biežāk izsniegtajiem patēriņa kredītu veidiem bijis mājokļa remontam vai labiekārtošanai, tostarp energoefektivitātes uzlabošanai. Paredzams, ka arī šogad saglabāsies pieprasījums pēc finansējuma šādam mērķim, jo Luminor aptaujā gandrīz puse jeb 49% iedzīvotāju norādīja, ka šogad plāno mājokļa remontu vai labiekārtošanas darbus.

“Vidējā summa, ko Luminor klienti aizņemas mājokļa renovācijai, ir 11,9 tūkstoši eiro, un vislielākie ieguldījumi parasti nepieciešami vannas istabas vai virtuves remontam. Tāpat tiek izsniegti aizdevumi dažādiem risinājumiem mājokļu energoefektivitātes uzlabošanai – piemēram, saules paneļu vai siltumsūkņu iegādei un uzstādīšanai. Šiem mērķiem iedzīvotāji aizņemas vidēji 8,3 tūkstošus eiro. Kopumā mūsu novērojumi liecina, ka iedzīvotāji aizņemas pārdomāti un atbildīgi, un arvien retāk kredīti tiek ņemti, lai realizētu kādas mirkļa iegribas un veiktu neapdomīgus pirkumus,” stāsta Kaspars Lukačovs, Luminor privātpersonu kreditēšanas vadītājs Baltijā.

Luminor aptaujas dati rāda, ka gandrīz puse jeb 49% Latvijas iedzīvotāju arī šogad plāno mājokļa remontu vai labiekārtošanas darbus, tāpēc paredzams, ka pieprasījums pēc patēriņa kredītiem mājokļa uzlabošanai saglabāsies augsts, prognozē Kaspars Lukačovs. Visbiežāk remontdarbus plāno veikt četrdesmitgadnieki (57%), Pierīgas un lauku reģionu iedzīvotāji, kā arī cilvēki ar diviem vai vairāk bērniem. Trešdaļa aptaujāto norādīja, ka neplāno veikt mājokļa remontu, bet piektdaļa vēl nezina.

Luminor eksperts norāda, ka patēriņa kredītus joprojām nereti izmanto arī īpašuma iegādei: “Ar šādu nelielu aizņēmumu palīdzību cilvēki iegādājas dārza mājiņas, vasarnīcas vai lauku mājas, kuru cenas, īpaši reģionos, bieži vien ir pietiekami zemas, lai nebūtu jāņem hipotekārais kredīts. Īpašuma iegādei ņemtie patēriņa kredīti ir vidēji 14,3 tūkstošu eiro apmērā,” stāsta Kaspars Lukačovs. Viņš gan piebilst, ka, iegādājoties šādus īpašumus, nereti ir jāparedz vēl papildu ieguldījums atjaunošanas darbos, lai iegādātais īpašums būtu arī ērti apdzīvojams.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu