Pēdējo 30 gadu laikā no Latvijas ir izbraukuši par 434 tūkstošiem cilvēku vairāk nekā iebraukuši. Īpaši izteikti Latvijas iedzīvotāju skaits saruka pēc iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) – cilvēki devās uz Eiropu strādāt. Viens no populārākajiem galamērķiem bija Lielbritānija. Atšķirība starp vidējo atalgojumu Latvijā un Lielbritānijā 2004. gadā bija 13,5 reizes. Taču kā situācija kopš tā laika ir mainījusies? Vai Latvija ir sasniegusi ES vidējo līmeni, vai arī joprojām ir jūtama finansiāla atšķirība, strādājot ārzemēs?

Ienākumu līmenis izlīdzinās

Kamēr demogrāfiskie faktori darba tirgu ietekmē lēni, ekonomisko motīvu izraisītās migrācijas kustības nereti kļūst ievērojami straujākas, plašākas un mērķtiecīgākas. Būtībā iedzīvotāju aizplūšana ir saistīta ar ārvalstu darba tirgu pieejamību Latvijas iedzīvotājiem un to pievilcīgajiem pelnīšanas nosacījumiem salīdzinājumā ar vietējo darba tirgu.

Analizējot pašreizējo situāciju un salīdzinot to ar Latvijas iestāšanās periodu Eiropas Savienībā, var konstatēt būtiskas izmaiņas darba samaksas līmenī. 

Piemēram, 2004. gadā vidējā alga Latvijā atšķīrās no ES vidējās algas 9,5 reizes, un ne par labu Latvijai. Atšķirība salīdzinājumā ar tādiem populāriem darbaspēka migrācijas galamērķiem kā Apvienotā Karaliste bija 13,5 reizes, Norvēģija – 13 reizes un Vācija – 9,4 reizes.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X