Lietuvas "Ignitis Renewables" saules parku izveidē Latvijā ieguldīs teju 180 miljonus eiro (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Lietuvā bāzētais atjaunīgās enerģijas uzņēmums "Ignitis Renewables", kas darbojas Baltijas valstīs un Polijā, ir sācis saules enerģijas portfeļa izveidi Latvijā. Sākotnēji paredzēta 239 megavatu (MW) saules enerģijas projekta izbūve, kas būs viens no lielākajiem šāda veida projektiem Baltijā, ziņu mediju TVNET informēja uzņēmumā. 

"Ignitis Renewables" izpilddirektors Tjerī Elenss (Thierry Aelens) norāda, ka Latvija ir daļa no "Ignitis Renewables" vietējā tirgus, kurā uzņēmums aktīvi paplašina savu darbību un saskata lielu izaugsmes potenciālu. Pēc viņa teiktā, trešdaļu no kopējā reģiona projekta attīstības plāna ir paredzēts īstenot Latvijā.

Elenss arī uzsver šādas attīstības stratēģisko nozīmi:

"Lēmums par investīcijām cieši sasaucas ar uzņēmuma misiju paplašināt atjaunīgās enerģijas ražošanas segmentu. Šo projektu īstenošana Latvijā ir ārkārtīgi svarīga, lai mēs spētu pietuvoties savam mērķim – līdz 2030. gadam sasniegt 4–5 gigavatu (GW) uzstādīto atjaunīgās enerģijas ražošanas jaudu."

Sākotnēji portfelī ietilps trīs saules enerģijas parku izveide Latvijā – 94 MW Vārmes saules enerģijas projekts un 145 MW Stelpes saules enerģijas projekts, kurš sastāv no diviem atsevišķiem objektiem. Kopumā plānoto saules enerģijas parku uzstādītajai jaudai vajadzētu sasniegt 239 MW. Uzņēmuma pārstāvji lēš, ka ar to pietiks, lai nodrošinātu aptuveni 100 000 Latvijas mājsaimniecību vesela gada elektroenerģijas pieprasījumu.

Vārmes saules enerģijas parks atradīsies Kuldīgas novada Vārmes pagastā, savukārt Stelpes saules enerģijas parks atradīsies Bauskas novada Bārbeles un Stelpes pagastā.

Plānots, ka saules enerģijas parku būvniecība sāksies 2024. gada pirmajā ceturksnī, bet to pabeigšana un nodošana ekspluatācijā paredzēta 2025. gadā.

Turklāt šiem plānotajiem saules enerģijas parkiem ir apzinātas arī vēja hibridizācijas iespējas, lai nākotnē izmantotu tos pašus tīkla pieslēguma punktus, atzīmē uzņēmumā.

Kopējais ieguldījums šajā "Ignitis Renewables" saules enerģijas projekta izveidē tiek lēsts līdz pat 178 miljoniem eiro, kas ietver gan būvniecības, gan projekta attīstības izmaksas.

Savukārt tuvāko gadu laikā "Ignitis Renewables" Latvijā plāno kopumā investēt aptuveni 700 miljonus eiro. Lielākā daļa investīciju tiks novirzītas atjaunojamās enerģijas projektiem.

Paredzēts atbalsts vietējām kopienām

"Ignitis Renewables" atzīmē, ka uzņēmumam ir svarīga ilgtspējīga un cieša sadarbība ar vietējām kopienām, kas atrodas attīstāmo atjaunojamās enerģijas projektu tuvumā, tāpēc jau trešo gadu pēc kārtas tiek turpināta vietējo kopienu atbalsta iniciatīva.

Šī programma paredz sniegt finansiālu atbalstu arī vietējām kopienām, kas atrodas Vārmes un Stelpes saules enerģijas parku tuvumā.

Pēc sekmīgas atbalsta programmu ieviešanas iepriekšējā gadā kopienas projektiem Lietuvā un Polijā, "Ignitis Renewables" ir apņēmies turpināt sniegt savu ieguldījumu vietējo kopienu attīstībā. 2023. gadā uzņēmums dažādiem projektiem kopumā atvēlēja 350 000 eiro, tādējādi atbalstot kopienas, kuras atrodas tā atjaunojamās enerģijas projektu apkārtnē.

"Ignitis Renewables" arī informē, ka uzņēmums īsteno pielāgotu vides aizsardzības pasākumu programmu attīstāmo saules enerģijas parku tuvumā. Tostarp šīs programmas ietvaros ir sākta sadarbība ar Latvijas putnu un zīdītāju aizsardzības speciālistiem. Tās mērķis ir ne tikai aizsargāt vietējās putnu un dzīvnieku sugas, bet arī uzlabot to dzīvotni teritorijās ap plānotajiem attīstības projektiem. Programmas aktivitātes ietver medību laktu ierīkošanu plēsīgajiem putniem un drošu pāreju izveidošanu lielākajiem dzīvniekiem, pie saules enerģijas parkiem ierīkojot speciālas rampas un īpašus vārtus.

Sadarbojoties ar Latvijas Dabas fonda ekspertiem, "Ignitis Renewables" ir izstrādājis stratēģiju dabisko pļavu biotopu un zālāju atjaunošanai. Savu ieguldījumu ir devuši arī vides ainavu veidošanas profesionāļi, sniedzot ieteikumus par pasākumiem dabiskās ainavu vides saglabāšanā. 

Uzziņai:

"Ignitis Renewables" ietilpst Lietuvas enerģētikas grupā "Ignitis Group". Firmas.lv informācija liecina, ka 2022. gadā Latvijā reģistrēta SIA "Ignitis Renewables Latvia", kuras pamatkapitāls ir divi miljoni eiro, un "Ignitis Renewables" ir tās vienīgā īpašniece.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu