Melos par Baideniem apsūdzētais FIB informators ieguvis nepatiesu informāciju no Krievijas izlūkdienesta

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) informators, kas apsūdzēts melos par ASV prezidentu Džo Baidenu un viņa dēlu Hanteru, izmeklētājiem atklājis, ka nepatieso informāciju par Hanteru Baidenu viņš saņēmis no Krievijas izlūkdienestu darbiniekiem, teikts otrdien tiesā iesniegtajos prokuroru dokumentos.

43 gadus vecais ASV un Izraēlas dubultpilsonis Aleksandrs Smirnovs tika aizturēts pagājušajā nedēļā un viņam izvirzītas apsūdzības par apgalvojumu safabricēšanu, ka Baidena dēls pieprasījis miljoniem dolāru lielus kukuļus no Ukrainas uzņēmuma "Burisma", kura direktoru padomē viņš tobrīd strādāja, lai pasargātu to no izmeklēšanas laikā, kad Baidens bija viceprezidents Baraka Obamas administrācijā.

"Viņa izplatītā dezinformācija neaprobežojas tikai ar 2020.gadu. Pēc tikšanās ar Krievijas izlūkdienestu amatpersonām novembrī viņš aktīvi izplata jaunus melus, kas varētu ietekmēt ASV vēlēšanas," ASV Nevadas apgabaltiesā iesniegtajā dokumentā norādīja speciālais prokurors Deivids Veiss un citi prokurori.

Smirnova nepatiesās apsūdzības par Baideniem "un safabricētās informācijas sekas jūtamas vēl šodien", viņi norādīja.

Apsūdzības Smirnovam grauj Kongresa republikāņu izvērstos centienus panākt Baidena impīčmentu, kuri izmantojuši Smirnova apgalvojumus kā pierādījumu tam, ka Baideni ir kopīgi iesaistīti noziedzīgā pasākumā.

Apgalvojums, ka Hanters Baidens izmantojis sava tēva vārdu personīga labuma gūšanai, ir bijis galvenais republikāņu naratīvā, ko aktīvi virzījis arī Donalds Tramps, ka Džo Baidens ir korumpēts.

Pagājušajā nedēļā federālajā tiesā iesniegtajā apsūdzības rakstā teikts, ka Smirnovs vismaz desmit gadus darbojies kā FIB "konfidenciāls avots", sniedzot informāciju, kas izmantojama kriminālizmeklēšanā.

Jaunākajos tiesai iesniegtajos dokumentos izteikts pieņēmums, ka ar Krievijas izlūkdienestu saistītas amatpersonas ir centušās iefiltrēt negatīvu informāciju par Baideniem pirms 2024.gada vēlēšanām.

"14.februārī Smirnovs nopratināšanas laikā atzina, ka ar Krievijas izlūkdienestu saistītas amatpersonas bija iesaistītas stāsta par (Hanteru Baidenu) izplatīšanā," norādīja prokurori.

Pagājušās nedēļas apsūdzības rakstā teikts, ka 2020.gada jūnijā Smirnovs pirmo reizi pastāstīja savai kontaktpersonai FIB, ka pirms četriem vai pieciem gadiem ticies ar "Burisma" vadītājiem, kuri sacījuši, ka viņi ir nolīguši Hanteru Baidenu, lai "ar viņa tēva starpniecību pasargātu mūs no visādām problēmām".

Pēc Smirnova teiktā, "Burisma" vadītāji sacījuši, ka "viņi ir konkrēti samaksājuši piecus miljonus ASV dolāru atsevišķi" Džo Baidenam un Hanteram Baidenam, lai Hanters Baidens "ar sava tēva starpniecību parūpētos par visām šīm problēmām".

Dokumentos teikts, ka tas attiecas uz kriminālizmeklēšanu, ko toreizējais Ukrainas ģenerālprokurors veica saistībā ar "Burisma".

Šis apgalvojums tika atkārtots otrdien tiesai iesniegtajos dokumentos, kuros teikts: "Notikumi, par kuriem apsūdzētais pirmo reizi ziņoja kontaktpersonai 2020.gada jūnijā, bija safabricēti."

"Smirnovs savus biznesa kontaktus ar "Burisma" 2017.gadā un vēlāk pārveidoja par apsūdzībām kukuļdošanā pret (Džo Baidenu), kad pauda aizspriedumainību pret (Baidenu) un viņa kandidatūru," teikts dokumentos.

Smirnovam ir izvirzīta viena apsūdzība par nepatiesa apgalvojuma sniegšanu un viena apsūdzība par nepatiesa un fiktīva ieraksta radīšanu saistībā ar FIB izmeklēšanu.

Ja viņš tiks atzīts par vainīgu, viņam draud cietumsods līdz 25 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu