Svarīgākās akcijas tirgū: "Nvidia" tirgus vērtība strauji tuvojas diviem triljoniem dolāru

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Amerikāņu tehnoloģiju uzņēmuma "Nvidia" akciju vērtība pieaugusi par 15% un sasniegusi 780,85 dolārus par vienu akciju, kas kopējo kompānijas tirgus vērtību pietuvinājis diviem triljoniem dolāru. Pašlaik "Nvidia" akcijas tiek uzskatītas par "svarīgākajām tirgū", jo ir vērojams liels pieprasījums pēc mikroshēmām, kas nepieciešamas mākslīgā intelekta sistēmu darbināšanai, vēsta "Reuters".

"Nvidia" akciju vērtības pieaugums ir ļāvis kompānijai kļūt par trešo vērtīgāko ASV kompāniju, kā arī - tas palīdzējis indeksiem S&P 500, Eiropas STOXX 600 un japāņu "Nikkei" sasniegt vēsturiskos maksimumus. 

"Nvidia" akciju vērtība šogad pieaugusi par teju 57%, un tās kļuvušas par galveno Volstrītas izaugsmes elementu, nodrošinot S&P 500 indeksa vērtības pieaugumu par ceturto daļu. 

"Tas demonstrē "Nvidia" vadošo pozīciju sfērā, kam ir neticami augsts izaugsmes potenciāls. Viss, kam viņi pieskaras pusvadītāju jomā - sākot no robotu tehnikas, kriptovalūtām, mākslīgā intelekta un vienkārši datoriem - viņi ražo labākās mikroshēmas, un cilvēkus nebiedē to augstā cena," norāda "GraniteShares ETFs" direktors Pols Marino.

Ja "Nvidia" sasniegs divu triljonu kapitalizācijas atzīmi, tad tas būs izdarīts visātrāk vēsturē - no viena triljona līdz divu triljonu vērtībai nonākot deviņu mēnešu laikā. 

Pieaugošais pieprasījums pēc "Nvidia" mikroshēmām, ko izmanto uzņēmumi, lai varētu uzlabot mākslīgā intelekta sistēmas, ļāvis tehnoloģiju kompānijai ievērojami palielināt peļņas prognozes, kas par 233% pārsniedz pagājušā gada pirmā ceturkšņa rādītājus. 

"Nvidia" akciju pieaugums ļāvis arī celt konkurentu akciju cenas mākslīgā intelekta tehnoloģiju jomā. "Advanced Micro Devices" (AMD) akciju vērtība kāpusi par 10%, "Super Micro Computer" - par 20%, "Arm Holdings" - par 9,5%. Mikroshēmu ražotāju "Philadephia" indekss kopumā audzis par 4,4%. 

Kompānija "Nvidia" kontrolē aptuveni 80% no augstas produktivitātes mikroshēmu tirgus, kas paredzētas mākslīgā intelekta tehnoloģiju attīstīšanai. "Nvidia" paziņojusi, ka pagājušā gada ceturtajā ceturksnī tās ieņēmumi pieauga vairāk nekā trīs reizes, un 2023. gadā kopumā uzņēmums ieņēmis 22,1 miljardu dolāru. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu