Nākamnedēļ Eiropas Parlamentu uzrunās Jūlija Navaļnaja

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas cietumā nonāvētā opozicionāra Alekseja Navaļnija dzīvesbiedre Jūlija Navaļnaja.
Krievijas cietumā nonāvētā opozicionāra Alekseja Navaļnija dzīvesbiedre Jūlija Navaļnaja. Foto: Kai Pfaffenbach/AP

Eiropas Parlamentu (EP) trešdien, 28.februārī, uzrunās Krievijas cietumā nonāvētā opozicionāra Alekseja Navaļnija dzīvesbiedre Jūlija Navaļnaja, EP pieminot Krievijas korupcijas apkarotāju.

Kā informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš, trešdienas pēcpusdienā EP deputāti Navaļnija miršanas apstākļus apspriedīs arī ar Eiropas Komisijas un Beļģijas prezidentūras pārstāvjiem.

Gaidāms, ka viņi nosodīs Krievijas režīmu un režīma līderi Vladimiru Putinu, kā arī apspriedīs Krievijas opozīcijas, žurnālistu un cilvēktiesību aizstāvju bīstamos apstākļus Krievijā.

Navaļnijs, viens no Krievijas zināmākajiem korupcijas apkarotājiem, opozīcijas politiķis, 2021.gada Saharova balvas ieguvējs un prezidenta Putina skaudrs kritiķis, mira piektdien, 16.februārī, mīklainos apstākļos, nomaļā soda kolonijā Krievijas arktiskajā zonā, kur viņš izcieta ilgstošu cietumsodu par safabricētām apsūdzībām.

Lai pieminētu viņa dzīvi un darbu, EP deputāti trešdien uzņems viņa sievu Jūliju Navaļnaju. Viņa uzstāsies plenārsēdē plkst.11.30, tam sekos politisko grupu pārstāvju uzrunas.

Navaļnijs tika aizturēts 2021.gada janvārī, atgriežoties no Vācijas, kur viņš ārstējās pēc Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) aģentu organizētā noindēšanas mēģinājuma.

Tā paša gada februārī Navaļnijam tika piespriests divarpus gadu ilgs cietumsods par viņam 2014.gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumu šķietamu pārkāpšanu, ārstējoties Vācijā. Nākamā gada martā viņam piesprieda vēl deviņus gadus ieslodzījumā par "krāpšanu" un "necieņu pret tiesu", bet 2023.gada augustā - 19 gadu cietumsodu par "ekstrēmismu".

Navaļnijs decembra beigās tika pārvests uz īpašā režīma koloniju, kas 60.gados tika uzcelta bijušās Gulaga nometnes vietā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu