Dienvidkarolīnā notiek republikāņu priekšvēlēšanas

TVNET/LETA/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: BRIAN SNYDER/REUTERS

Dienvidkarolīnas pavalstī šodien notiek republikāņu priekšvēlēšanas pirms partijas kandidāta izvirzīšanas startam novembrī gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās, un tajās par favorītu uzskatītajam bijušajam Baltā nama saimniekam Donaldam Trampam pretī stāsies viņa pēdējā atlikusī vērā ņemamā sāncense Nikija Heilija.

Dienvidkarolīnā priekšvēlēšanas ir atvērtas, un tas nozīmē, ka gan demokrātu, gan republikāņu priekšvēlēšanās var balsot ikviens reģistrētais vēlētājs, taču vienai personai balsot abās nav atļauts.

Pavalsts demokrātu priekšvēlēšanas notika jau 3.februārī, un tajās bez pūlēm uzvarēja pašreizējais ASV prezidents Džo Baidens.

Lai gan Heilija kā bijusī štata gubernatore Dienvidkarolīnā ir ļoti populāra, aptaujās Tramps viņu pārliecinoši apsteidz. Par viņu gatavi balsot aptuveni 60% potenciālo republikāņu priekšvēlēšanu dalībnieku, kamēr Heilija no viņa atpaliek par 30 procentpunktiem.

Republikāņu nacionālajā konventā, kurā tiks lemts par partijas kandidātu 2024.gada prezidenta vēlēšanās, kopumā piedalīsies 2429 delegāti, un lai iegūtu parijas nomināciju pretendentam nepieciešamas vismaz 1215 delegātu balsis.

Pēc uzvaras pirmajās četrās priekšvēlēšanās Trampa kontā ir 63 delegāti, kamēr Heilijai nākas samierināties ar 17 pārpalikušajiem. Dienvidkarolīnā cīņa norisinās par 63 delegātu balsīm, un tādējādi līdz galīgajam iznākumam teorētiski vēl ir ilgs ceļš.

29 no Dienvidkarolīnas delegātu balsīm pienāksies tam kandidātam, kas gūs uzvaru štatā kopumā, bet vēl pa trīs delegātu balsīm pienāksies katram uzvarētājam kādā no septiņiem pavalsts Kongresa vēlēšanu apgabaliem.

Tādējādi, ja Tramps gūs uzvaru arī visos Kongresa vēlēšanu apgabalos, Heilija neiegūs nevienu no Dienvidkarolīnas delegātu balsīm.

Nozīmīgs pagrieziena punkts priekšvēlēšanu procesā būs tā dēvētā lielā otrdiena 5. martā, kad tiks izcīnītas 874 delegātu balsis.

Ja Trampam izdosies gūt pārliecinošu uzvaru Heilijas dzimtajā štatā, viņas pretenzijas spēlēt ticamas alternatīvas lomu turpinās sarukt ar katru nākamo sakāvi.

Tādējādi pirmais datums, kad Tramps teorētiski varētu sasniegt nepieciešamo delegātu skaitu ir jau 12.marts, kad priekšvēlēšanas notiek Džordžijā, Havajās, Misisipi un Vašingtonas pavalstī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu