Lietuva stingrāk pārbaudīs no Krievijas un citām augsta riska valstīm ievestos graudus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Sata Production/Shutterstock

Reaģējot uz situāciju reģionā, Lietuvas Zemkopības ministrija noteikusi pastiprinātu kontroli no Krievijas un citām augsta riska valstīm ievestajiem graudiem.

Tiklīdz stāsies spēkā ministra rīkojums, visi pārtikai un lopbarībai paredzētie graudi un to produkti no šīm valstīm Lietuvā tiks apturēti un pārbaudīti.

Augsta riska valstu sarakstā ir iekļauta Krievija, Baltkrievija, Piedņestra, kas atrodas ārpus Moldovas valdības kontroles, Krievijas anektētā Ukrainas Krima un citas valsts teritorijas, kas atrodas ārpus Ukrainas valdības kontroles, Abhāzija un Dienvidosetija, kas ir ārpus Gruzijas valdības kontroles.

Tiks pārbaudīts katrs vagons vai transportlīdzeklis ar šādiem ievestiem produktiem. Produktiem tiks pārbaudītas pesticīdu atliekas, mikotoksīni, metāli (svins, kadmijs), kā arī tiks veiktas pārbaudes, lai noteiktu produktu izcelsmi.

Pastiprinātie pasākumi attieksies gan uz Lietuvā importētajiem produktiem, gan uz produktiem, kas tiek eksportēti tranzītā caur Klaipēdas ostu, norādīja ministrijā.

Jau iepriekš Lietuvas amatpersonas norādīja, ka neplāno līdzīgu aizliegumu, kāds pieņemts Latvijā, kad Saeima 22.februārī, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Lauksaimniecības un lauku attīstības likumā, aizliedzot Krievijas un Baltkrievijas lauksaimniecības produktu importu.

Atbilstoši vairāku ministriju sadarbībā izstrādātajam piedāvājumam likums aizliedz lauksaimniecības un lopbarības produktu ievešanu jeb importēšanu Latvijā no Krievijas un Baltkrievijas, tajā skaitā, ja šo valstu produkti tiek ievesti Latvijā no citām trešajām valstīm.

Lietuvas lauksaimnieki, kas janvārī rīkoja protestus, aicina valdību rīkoties, lai ierobežotu Krievijas graudu tranzītu caur valsti.

Lietuvas Lauksaimniecības padomes priekšsēdētājs Igns Hofmans izteicis aizdomas, ka caur Lietuvu tiek vesti Krievijas graudi un daļa paliek valstī.

Savukārt Lietuvas zemkopības ministrs Ķēstutis Navicks sacījis, ka caur Lietuvu tranzītā tiek vests ļoti maz Krievijas graudu un tie visi tiek izvesti no Klaipēdas jūras ostas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu