Turpmākajos gados bezdarba līmenis Latvijā samazināsies līdz 5%, prognozē Finanšu ministrija (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Latvijā turpmākajos gados bezdarba līmenis samazināsies līdz 5%, prognozē Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji.

Ministrijā norāda, ka atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes darbaspēka apsekojuma datiem, neskatoties uz izaugsmes ekonomikā bremzēšanos un atsevišķos ceturkšņos piedzīvoto kritumu, bezdarba līmenis 2023.gadā turpināja pazemināties, salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu sarūkot par 0,4 procentpunktiem - līdz 6,5%.

Tomēr gada pēdējos mēnešos ekonomikas krituma negatīvā ietekme ar laika nobīdi ir sākusi atspoguļoties arī darba tirgū - 2023.gada ceturtajā ceturksnī bezdarbs palielinājās līdz 6,8% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem, salīdzinot ar 6,5% trešajā ceturksnī.

FM skaidro, ka daļēji šāds pieaugums ir saistīts ar sezonālo bezdarba kāpumu ziemas mēnešos, tomēr ceturtajā ceturksnī bezdarbs ir bijis arī nedaudz - par 0,1 procentpunktu - augstāks nekā attiecīgajā laika posmā pirms gada. Augšupejošu tendenci uzrāda arī mēnešu dati, tostarp 2023.gada decembrī bezdarba līmenis sasniedza 7,1%, kas ir par 0,5 procentpunktiem vairāk nekā attiecīgajā mēnesī pirms gada.

Ministrijā atzīmē, ka nelielu pieaugumu pēdējos mēnešos un nedēļās parāda arī reģistrētā bezdarba dati - Nodarbinātības valsts aģentūrā reģistrēto bezdarbnieku skaits no 47 000 pagājušā gada oktobrī ir palielinājies līdz 51 500. Tomēr šis pieaugums, pēc ministrijā paustā, ziemas mēnešos atbilst regulārajām sezonālajām svārstībām un atšķirībā no apsekojuma datiem joprojām uzrāda bezdarba kritumu salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu.

Tautsaimniecībā nodarbināto iedzīvotāju skaits pagājušajā gadā kopumā samazinājās par 0,2% jeb 2000 - līdz 884 200, tostarp pērn ceturtajā ceturksnī nodarbināto skaits bija par 1,4% jeb 12 900 mazāks nekā 2022.gada attiecīgajā ceturksnī.

Tomēr kopumā situāciju darba tirgū, neskatoties uz nelielo pasliktinājumu un bezdarba pieaugumu pēdējos mēnešos, turpina noteikt darbspējas vecuma iedzīvotāju skaita samazināšanās demogrāfisko procesu rezultātā, atzīst FM.

Līdz ar to, pēc FM prognozēm, 2024.gadā kopumā bezdarbs varētu saglabāties pagājušā gada līmenī, bet pēc tam līdz ar straujāku ekonomikas izaugsmi, atjaunojoties spēcīgākam pieprasījumam ārējos tirgos un augot iedzīvotāju patēriņam Latvijā, bezdarbs turpinās samazināties.

Atbilstoši FM februāra sākumā aktualizētajām makroekonomisko rādītāju prognozēm 2025.gadā bezdarba līmenis varētu noslīdēt līdz 6%, bet nākamajos gados pietuvoties 5% rādītājam. Nodarbināto skaitu būtiskāk ietekmēs iedzīvotāju skaita samazināšanās, un tas nākamajos gados prognozējams kā stabils ar nelielu 0,3 procentpunktu ikgadēju samazinājumu no 2026.gada.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu