Bulgārija grasās tiesāties pret "Gazprom"

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Bulgārijas valdība nav atteikusies no idejas tiesāties ar Krievijas gāzes kompāniju “Gazprom” par gāzes piegāžu pārtraukšanu divus mēnešus pēc kara sākuma Ukrainā 2022. gadā, vēsta “Euractiv Bulgaria”, atsaucoties uz Bulgārijas Enerģētikas ministriju.

“Pašreiz Bulgārijas valdība gatavo juridisko analīzi, lai lemtu – iesniegt arbitrāžas tiesā prasību par radītajiem zaudējumiem vai nē,” teikts ministrijā.

Bulgārijas valsts uzņēmums “Bulgargaz” jau izvēlējusies juridisko kompāniju, kas pārstāvēs tā intereses naftas, gāzes un sašķidrinātās dabasgāzes komerciālajā arbitrāžas tiesā.

Tiek norādīts, ka “Gazprom” pārtrauca gāzes piegādes Bulgārijai un Polijai 2022. gada aprīļa beigās, jo abas valstis atteicās veikt norēķinus ar Krieviju rubļos. Īsi pirms tam “Gazprom” atgrieza “Bulgargaz” dolāros veikto maksājumu, lai gan līgums starp Bulgārijas uzņēmumu un “Gazprom” paredzēja, ka norēķini par gāzi tiks veikti dolāros.

Bulgārijas Enerģētikas ministrija uzskata, ka “Bulgargaz” līguma nosacījumus nav pārkāpusi. Tieši otrādi – “Gazprom” vienpusēji ir atkāpusies no iepriekš noslēgtā līguma, tādēļ tiesvedība pret “Gazprom” ir viena no “Bulgargaz” prioritātēm.

“Viens no “Gazprom” rīcības juridiskās analīzes mērķiem ir noteikt to, kādi būs tālākie rīcības scenāriji, un kā noteikt tālāko “Bulgargaz” rīcības stratēģiju, atkarībā scenārijiem. Galvenais ir aizstāvēt savas intereses,” paziņojusi kompānija.

Pagājušā gada jūnijā kļuva zināms, ka Bulgārijas Enerģētikas ministrija gatavo arbitrāžas prasību pret “Gazprom” saistībā ar gāzes piegāžu apturēšanu 2022. gada aprīlī. Lai arī Bulgārija centās atjaunot kontaktus ar “Gazprom” un pieprasīja atjaunot gāzes piegādes, ņemot vērā iepriekš noslēgto līgumu, Krievijas kompānija atteicās dot konkrētas atbildes uz bulgāru jautājumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu