Heilija republikāņu priekšvēlēšanās pirmoreiz sakauj Trampu (1)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Bijusī ASV vēstniece ANO Nikija Heilija.
Bijusī ASV vēstniece ANO Nikija Heilija. Foto: AFP/SCANPIX

Bijusī ASV vēstniece ANO Nikija Heilija svētdien uzvarēja republikāņu priekšvēlēšanās, kas tika rīkotas Kolumbijas apgabalā, pirmo reizi cīņā par republikāņu nomināciju novembrī gaidāmajām ASV prezidenta vēlēšanām apsteidzot bijušo valsts prezidentu Donaldu Trampu.

Heilija Vašingtonā, kas veido Kolumbijas apgabalu, uzvarēja ar 62,86% balsu, kamēr Tramps saņēma 33,22% vēlētāju atbalstu.

Kopumā priekšvēlēšanās Kolumbijas apgabalā nobalsoja 2035 republikāņi.

Tramps bija uzvarējis visās līdz šim notikušajās republikāņu priekšvēlēšanās, arī Heilijas dzimtajā Dienvidkarolīnas štatā, kur Heilija agrāk bija gubernatore, tādēļ tiek gaidīts 2020.gada vēlēšanu scenārijs, kad novembrī par ASV prezidenta amatu cīnīsies pašreizējais prezidents Džo Baidens no demokrātiem un republikānis Tramps.

Līdz priekšvēlēšanām Vašingtonā Trampam bija 244 delegātu balsis un Heilijai - 24. Uzvara galvaspilsētā nozīmē, ka Heilijas kontā ir papildu 19 balsis.

Republikāņu nacionālajā konventā, kurā tiks lemts par partijas kandidātu 2024.gada prezidenta vēlēšanās, kopumā piedalīsies 2429 delegāti, un, lai iegūtu partijas nomināciju, pretendentam nepieciešamas vismaz 1215 delegātu balsis.

Heilija ir netieši paudusi, ka savu kandidatūru neatsauks vismaz līdz tā dēvētajai lielajai otrdienai, kad 5.martā 15 štatos un vienā teritorijā tiks izcīnītas 874 delegātu balsis.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu