Maksātnespējīgās "PNB bankas" noguldītājus aicina izņemt garantēto atlīdzību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Latvijas Banka aicina maksātnespējīgās "PNB bankas" noguldītājus, kuri vēl nav izņēmuši garantēto atlīdzību, veikt visas nepieciešamās darbības garantētās atlīdzības izņemšanai līdz šā gada 15.augustam, informēja Latvijas Bankas pārstāvji.

Atbilstoši Noguldījumu garantiju likumam no 2024.gada 16.augusta "PNB bankas" noguldītāji, kuriem ir pieejama garantētā atlīdzība, bet nebūs to saņēmuši, zaudēs tiesības saņemt garantēto atlīdzību.

Garantēto atlīdzību izmaksu maksātnespējīgās "PNB bankas" noguldītājiem nodrošina banka "Citadele".

Atbilstoši Noguldījumu garantiju likumam, ja piecu gadu laikā no noguldījumu nepieejamības iestāšanās dienas zvērināts tiesu izpildītājs vai nodokļu administrācija nav vērsusi piedziņu pret noguldītāja naudas līdzekļiem, izbeidzas zvērināta tiesu izpildītāja vai nodokļu administrācijas noteiktie ierobežojumi garantētās atlīdzības izmaksai.

Līdz ar to "PNB bankas" noguldītājiem, kuriem garantētās atlīdzības saņemšanai līdz 15.augustam ir noteikti zvērināta tiesu izpildītāja vai Valsts ieņēmumu dienesta ierobežojumi, piemēram, apturētas norēķinu operācijas vai uz laiku iesaldēti naudas līdzekļi kontā, no 16.augusta būs pieejama garantētā atlīdzība, kuru varēs saņemt piecu gadu laikā.

Savukārt tiem noguldītājiem, kuriem garantētās atlīdzības izmaksa ir atlikta atbilstoši Noguldījumu garantiju likumam, garantēto atlīdzību būs iespēja saņemt pēc tam, kad izbeigsies apstākļi, kas bija par pamatu garantētās atlīdzības izmaksas atlikšanai.

Līdz 2023.gada 31.decembrim "PNB bankas" noguldītājiem garantētajās atlīdzībās izmaksāti kopumā 266 miljoni eiro. Garantēto atlīdzību saņēmuši 46 208 noguldītāji.

Atlikusī vēl neizmaksātā garantēto atlīdzību summa ir 8,9 miljoni eiro. Garantēto atlīdzību vēl nav saņēmuši 14 989 noguldītāji, no tiem 805 ir nerezidenti.

Jau vēstīts, ka "PNB bankas" darbība tika apturēta 2019.gada 15.augustā, bet 12.septembrī Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pasludināja "PNB banku" par maksātnespējīgu. Par bankas maksātnespējas procesa administratoru iecelts Vigo Krastiņš.

"PNB bankas" darbība tika apturēta, lai nepieļautu bankas līdzekļu aizplūšanu.

Eiropas Centrālā banka (ECB) kā "PNB bankas" tiešais uzraugs 2019.gada 15.augustā nolēma atzīt "PNB banku" par tādu finanšu iestādi, kas ir nonākusi vai nonāks finanšu grūtībās, savukārt Eiropas Vienotā noregulējuma valde pieņēma lēmumu neveikt "PNB bankas" noregulējumu, kas nozīmē neveikt pasākumus, lai bankas darbību stabilizētu. Ņemot vērā minēto, FKTK nolēmuma apturēt finanšu pakalpojumu sniegšanu "PNB bankā" un lēma par noguldījumu nepieejamību. ECB kā "PNB bankas" tiešais uzraugs pieņēma šādu lēmumu, konstatējot, ka banka nav ievērojusi regulējošās prasības un izvērtējot bankas finansiālo situāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu