Pasaules nieru dienā aicina pārbaudīt veselību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Pasaules nieru dienā, kas šogad norisināsies 7.martā, Latvijā notiks dažādas aktivitātes, lai veicinātu zināšanas, uzmanību un rūpes par nieru veselību, informēja pasākumu rīkotāju pārstāvis Jānis Stundiņš.

No plkst.12 līdz plkst.14 sociālajos tīklos notiks tiešsaistes konference ārstiem "Nieru veselība 2024", ko organizē Latvijas Nefrologu asociācija sadarbībā ar Paula Stradiņa Klīnisko universitātes slimnīcu.

Nedaudz vēlāk RSU foajē no plkst.14 līdz plkst.18 notiks pasākums "Pasaules Nieru diena 2024", kuru organizēs RSU Medicīnas fakultātes Nefroloģijas pulciņa studenti sadarbībā ar Paula Stradiņa Klīnisko universitātes slimnīcu. Apmeklētājiem būs iespēja bez maksas izmērīt asinsspiedienu, noteikt glikozes līmeni asinīs un saņemt mikroalbuminūrijas testu ar instrukciju tā veikšanai mājās. Pasākuma laikā ikvienam būs iespēja uzzināt vairāk par nieru veselības veicināšanas principiem un hroniskas nieru slimības riska faktoriem.

Savukārt plkst.17 sāksies pusotru stundu gara tiešsaistes saruna par nieru veselību. Tajā piedalīsies asociētā profesore Ieva Ziediņa un pacienti ar dažādu ārstēšanās ceļu, kuri dalīsies savā pieredzē. Sarunas tiešraidi būs iespējams skatīties sociālajā platformā "Facebook" gan Latvijas Nefrologu asociācijas, gan Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas profilos, YouTube aģentūras "Divi gani" kontā un portālā "Jauns.lv".

Pasaules nieru diena tiek atzīmēta katru gadu martā, šo tradīciju ieviesa Starptautiskā nefrologu biedrība, un to atbalsta arī Latvijas Nefrologu asociācija.

Ar hronisku nieru slimību visā pasaulē slimo aptuveni desmitā daļa iedzīvotāju. Latvijā tie ir 12 000 pacientu uz katriem 100 000 iedzīvotājiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu