Tramps uzvar priekšvēlēšanu sapulcēs Ziemeļdakotā (1)

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien uzvarēja republlikāņu vēlētāju priekšvēlēšanu sapulcēs Ziemeļdakotas štatā.

Tramps ieguva visvairāk balsu priekšvēlēšanu sapulcēs, kas notika 12 vietās, apsteidzot vienīgo vēl atlikušo vērā ņemamo Trampa sāncensi Nikiju Heiliju.

Priekšvēlēšanu sapulcēs Dienviddaktotā tika balsots par četriem kandidātiem, no kuriem divi - Floridas uzņēmējs Deivids Stakenbergs un Teksasas uzņēmējs mācītājs Raiens Binklijs - izpelnījās pavisam nelielu uzmanību.

Līdz šim notikušajās republikāņu priekšvēlēšanās Tramps cietis sakāvi tikai Kolumbijas apgabalā, kam no republikāņu viedokļa nacionālā mērogā gan nav nekādas nozīmes, jo tas nekādā ziņā neatspoguļo vispārējo partijas vēlētāju noskaņojumu.

Trampam, lai nodrošinātu nominēšanu startam novembrī gaidāmajās prezidenta vēlēšanās, nepieciešamas vismaz 1215 no 2429 republikāņu konventa delegātu balsīm, kamēr Džo Baidenam jāiegūst vismaz 1968 no 3934 demokrātu delegātu balsīm.

Lai nodrošinātu sev visus 29 Ziemeļdakotas delegātus, pretendentam priekšvēlēšanās jāizcīna vismaz 60% balsu. 2016. un 2020.gada priekšvēlēšanās par Trampu šajā štatā nobalsoja attiecīgi 63% un 65% republikāņu vēlētāju.

Ja neviens pretendents Ziemeļdakotā neizcīna vismaz 60% balsu, delegātus sev var nodrošināt jebkurš pretendents, kas ieguvis vismaz 20% balsu.

Pirms Ziemeļdakotas Tramps bija nodrošinājis 247 delegātu balsis, kamēr viņa sāncense Heilija - 43.

Priekšvēlēšanu sapulces Ziemeļdakotā notika dienu pirms tā sauktās Lielās otrdienas, kad vienlaikus tiks izcīnītas abu partiju nacionālo konventu delegātu balsis turpat vai trešdaļā štatu.

"Lielā otrdiena" faktiski ir pēdējā iespēja vienīgajai vēl atlikušajai vērā ņemamajai Trampa sāncensei Nikijai Heilijai pierādīt, ka viņa patiesi ir konkurētspējīga alternatīva bijušajam prezidentam.

"Lielajā otrdienā" republikāņu priekšvēlēšanas notiks 15 pavalstīs, bet demokrātu priekšvēlēšanas - 16 štatos un teritorijās.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu