Ekskluzīvi ASV vēstnieks: Magņitska sankcijas pret Lembergu runā pašas par sevi (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Bijušais Ventspils mērs, par smagiem noziegumiem notiesātais Aivars Lembergs ir vienīgais latvietis, pret kuru ASV noteikušas sankcijas saskaņā ar Magņitska likumu. "Būtu žēl, ja Latvija atgrieztos vecajos laikos, kad oligarhi dominēja ekonomikā un centās turēt Latviju pakalpīgu Maskavai, kavējot reformas, piemēram, enerģijas sektorā, kaut tās ir ārkārtīgi nepieciešamas, lai stiprinātu Latvijas nacionālo drošību un konkurētspēju. Tāpēc viņš pakļauts sankcijām," intervijā TVNET+ norāda ASV vēstnieks Latvijā Kristofers Robinsons, uzsverot, ka Lembergam noteiktās sankcijas paliks spēkā.

ASV Magņitska sankciju sarakstā Lembergs tika iekļauts 2019. gada decembrī.

2021.gadā Rīgas apgabaltiesa kā pirmā tiesu instance atzina Lembergu par vainīgu 19 apsūdzības sadaļās, tostarp par kukuļņemšanu, dokumentu viltošanu, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, dienesta viltojumu, neatļautu dalību mantiskos darījumos, kā arī nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijās. Pērn apelācijas instance atzina  Lembergu par vainīgu virknē koruptīvu noziegumu epizožu, bet par gadu samazināja cietumsodu – no pieciem uz četriem gadiem cietumā.

"[Magņitska likums] ir unikāls instruments, kas tiek izmantots, lai ar sankcijām vērstos pret indivīdiem, kuri iesaistīti valsts sektora korupcijā. Tāpēc arī pirms tam salīdzināju šodienas Latviju ar to, kāda tā bija 2018. gadā, cik milzīgs ir progress un kādus upurus visi latvieši nesuši, lai nokļūtu tur, kur esat tagad," intervijā norāda vēstnieks.

"Viņš ir vienīgais latvietis, kam piemērotas sankcijas saskaņā ar Magņitska likumu, un es ceru, ka tas kalpos par spēcīgu simbolu visam, ko Latvija ir paveikusi cīņā ar korupciju un pieprasot atbildību no valsts amatpersonām.

Mēs uzskatām, ka ir svarīgi to darīt."

"Būtu žēl, ja [Latvija] kādā no šīm jomām atslābtu un atgrieztos vecajās sliedēs. Nedomāju, ka tas ir Latvijas interesēs. ASV kā Latvijas draugs, sabiedrotais un partneris aicinātu neatgriezties vecajās sliedēs. Domāju, ka mūsu Magņitska sankcijas pret Lembergu runā pašas par sevi," uzsver Robinsons.

Viņš atbildēja uz jautājumu arī par vēl vienu sankcionētu indivīdu Latvijā – Krievijas oligarhu Pjotru Avenu, kuram ir Latvijas pilsonība.

"ASV sankcijas pret Pjotru Avenu noteiktas saistībā ar viņa lomu Krievijas finanšu sektorā," skaidro vēstnieks. "Tas ir mūsu signāls visiem krievu oligarhiem, ka starp ASV un Krieviju vairs nepastāvēs nekāds "bizness kā jau bizness".

Ka tad, ja kādā veidā atbalsti režīmu un tā agresijas karu pret Ukrainu, tam būs sekas. Sankcijas pret Pjotru Avenu runā pašas par sevi.

Ko izlems darīt Latvija... Esmu redzējis diskusijas par viņa esamību Latvijā. Latvijai jāizlemj kontekstā ar Latvijas likumdošanu, un par to es nevaru neko teikt."

Pilnu interviju ar ASV vēstnieku Latvijā Kristoferu Robinsonu skaties un klausies TVNET+!

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu