"Stradiņu" vadītājs: Privātā veselības sektora lobēšana traucē slimnīcas attīstībai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
PSKUS pagaidu valdes vadītājs Lauris Vidzis.
PSKUS pagaidu valdes vadītājs Lauris Vidzis. Foto: Paula Čurkste/LETA

Pārmaiņām un uzlabojumiem Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā (PSKUS) dažkārt ir traucējusi privātā veselības aprūpes sektora lobēšana, intervijā laikrakstam "Latvijas Avīze" pieļāvis PSKUS pagaidu valdes vadītājs Lauris Vidzis.

Sākot pildīt Stradiņa slimnīcas pagaidu valdes priekšsēdētāja amatu, Vidzis esot novērojis pretestību pārmaiņām. "Ja mēs PSKUS vēlamies izveidot par Ziemeļeiropas ekselences centru, ar kuru valsts var lepoties, ir nepieciešamas krasas pārmaiņas. Līdz šim tām ir traucējusi diezgan ilgā stagnācija un dažbrīd, šķiet, mērķtiecīga privātā veselības aprūpes sektora lobēšana. Tiesa, ir atsevišķas klīnikas un medicīnas virzieni universitātes slimnīcās, kuri attīstās līdzi laikam, bet tās ir atsevišķas nišas," sacījis slimnīcas vadītājs.

Vidža skatījumā, ir jāstiprina visa Stradiņa slimnīcas komanda. Īpaši ar nopietnām programmām un finansējumu ir jāatbalsta pētniecība un zinātne.

"Nav noslēpums, ka lielajās pasaules universitātes slimnīcās ir izveidoti inovāciju pārneses centri, ar kuru palīdzību dažādi jauni risinājumi tiek komercializēti tirgū pieprasītā un konkurētspējīgā produktā vai pakalpojumā. Tas palīdz attīstīties ne tikai konkrētām medicīnas jomām, bet arī pašai slimnīcai un veselības aprūpes nozarei kopumā," teicis Vidzis.

Kā vienu no darba mērķiem viņš minējis vēlmi panākt, lai aprūpes personāls, māsas, jaunie ārsti un zinātnieki neaizplūst uz ārzemēm, "lai viņiem būtu interesanti strādāt ar mūsu pacientiem, radot inovatīvus risinājumus, kurus pēc tam varētu pārdot citiem kolēģiem pasaulē".

Pēc Vidža vārdiem, ļoti svarīgs jautājums ir arī slimnīcas personāla savstarpējās komunikācijas uzlabošana un vidējā un zemākā līmeņa vadības lielāka iesaiste risinājumu izstrādāšanā. "Ja slimnīcas personāls nemitīgi savstarpēji kaut ko dala, tad mēs uz priekšu netiksim. Latviešiem ir jābeidz vienam otru knābāt un jāsāk strādāt kopā. Tiesa, jārespektē ir katra viedoklis, katrs var ticēt, kam vien vēlas, bet nevajadzētu aizmirst, ka primārais uzdevums mums slimnīcā ir ārstēt pacientus pēc labākās sirdsapziņas. Diemžēl es nevaru apgalvot, ka tas tā vienmēr notiek," izteicies PSKUS pagaidu vadītājs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu