Paralizētais internets: nosaukts iespējamais problēmu iemesls (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Otrdienas vakarā lielāko sociālo tīklu pasaulē lietotāji, interneta pakalpojumu un citu servisu sniedzēji saskārās ar globālām problēmām. “Facebook”, “Instagram”, “YouTube”, “WhatsApp”, “TikTok” un daudzas citas lietotnes neilgu laiku nebija pieejamas.

Pašlaik joprojām tiek meklēts iemesls tik vērienīgām tehniskajām problēmām, kas vienlaikus skāra nozīmīgu daļu interneta. Starp iespējamajiem iemesliem tiek minēts sakaru maģistrāles pārrāvums Sarkanajā jūrā. Jemenas hutieši varēja bojāt kabeļus, kas šķērso Sarkanās jūras dzelmi. Šie kabeļi ir ļoti svarīgi, jo tie nodrošina globālā interneta un telekomunikāciju darbību, vēsta “Associated Press”.

Pašlaik zināms, ka pārgriezti četri zemūdens kabeļi, tostarp “Asia-Africa-Europe 1” (AAE-1). Honkongas interneta pakalpojumu sniedzējs “HGC Global Communications Limited” norāda, ka vēl bojāti “Seacom”, TGN un EIG kabeļi. Visi šie četri kabeļi nodrošina ap 25% no kopējā globālā interneta plūsmas.

“Sākotnējā analīze liecina, ka bojātie kabeļu segmenti atrodas Sarkanās jūras dienvidu daļā – Jemenas jurisdikcijā,” paziņojuši kompānijas HGC pārstāvji.

Gan “Facebook” māteskompānija “Meta”, gan arī citu sociālo tīklu pārstāvji otrdienas vakarā ziņoja par tehniskām problēmām, kas tika risinātas, taču konkrēti iemesli netika ziņoti.

Interesanti, ka otrdienas vakarā dīvainības novērotas Krievijā. Paralēli pasaulē lielāko sociālo tīklu problēmām, Krievijā bija vērojamas problēmas “YouTube”, “Vkontakte” un “Telegram” darbībā. Pēc tam, kad problēmas tika novērstas, interneta lietotāji Krievijā pamanīja, ka pirmo reizi divu gadu laikā ir iespējams piekļūt “Meta” platformām “Facebook” un “Instagram”, kas Krievijā ir bloķētas “par ekstrēmismu”.

Jāatgādina, ka 2021. gadā “Facebook”, “Instagram” un “WhatsApp” pieredzēja līdzīgas problēmas. Toreiz “Meta” platformas nebija pieejamas sešas stundas. Vēlāk “Facebook” to skaidroja ar kļūdu ikdienas darbos, “netīšām atslēdzot “Facebook” no datu centriem visā pasaulē”.

Toreiz “Facebook” solīja, ka veiks pasākumus, lai šādi notikumi notiktu “pēc iespējas retāk”.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu