Ijabs: Iecerētajam Eiropas Aizsardzības fondam jābūt 50 reizes lielākam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Parlamenta deputāts Ivars Ijabs.
Eiropas Parlamenta deputāts Ivars Ijabs. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Iecerētajam Eiropas Aizsardzības fondam jābūt 50 reizes lielākam, uzskata Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Ivars Ijabs (LA).

Eiropas Komisija (EK) otrdien iepazīstināja ar jauno Aizsardzības rūpniecības programmu (EDIP), kurā līdz 2027.gada beigām plānots ieguldīt vismaz 1,5 miljardus eiro aizsardzības rūpniecības jaudas kāpināšanā un kopīgu ieroču iepirkumu veicināšanā.

Kā informēja politiķa birojā, Ijabs, kurš strādāja pie programmas EP, aicina EK un Eiropas Savienības (ES) Padomi palielināt kopīgo Eiropas aizsardzības fondu līdz 100 miljardiem eiro. Viņš norāda, ka 1,5 miljards eiro būs par maz ES drošībai un aizsardzībai.

"Ja vēlamies, lai ES ir gatava jebkuram apdraudējumam, ir jāattīsta spēcīga un invovatīva aizsardzības ražošanas nozare. Iecerētajam fondam jābūt pienācīgi finansētam, tāpēc aicināšu EK un ES Padomi izvirzīt par mērķi izveidot 100 miljardu fondu," norāda eiroparlamentārietis.

Ijabs bija EP vadošais ziņotājs par aktu Eiropas aizsardzības industrijas nostiprināšanai, veicot kopīgus aizsardzības iepirkumus" (EDIRPA), uz kura pamata tiek veidots jaunais ES aizsardzības industrijas atbalsta fonds.

Politiķis atzīmē, ka šī programma ir nozīmīga Latvijas aizsardzības preču ražotājiem, jo ES sniegtais atbalsts ļaus paplašināt ražotnes, apgūt jaunu produktu izstrādi un iesaistīties jau esošās ražošanas ķēdēs.

Tāpat panākts, ka Eiropas ražotāji nebūs spiesti pilnībā pārveidot savas esošās ražošanas un piegādes ķēdes, ja daļa no produkta komplektēšanas nāk no ES draudzīgām trešajām valstīm.

Ijaba ieskatā Latvijai šī daļa ir izšķiroši svarīga, jo tas ļaus ne tikai turpināt attīstīt veiksmīgo sadarbību ar partneriem, bet arī iegādāties arsenālu, ko tā pašlaik reāli izmanto.

"Būtisks jauninājums priekšlikumā ir Ukrainas tieša iesaiste. Diskusijās par iepriekšējiem aizsardzības atbalsta likumiem, dalībvalstu nostāja bija drīzāk skeptiska. Tagad signāls ir skaidrs - Ukraina ir daļa no Eiropas drošības infrastruktūras," norāda EP deputāts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu