Aptauja: ceturtā daļa iedzīvotāju uzskata, ka vīrieši ir labāki līderi; sievietes saskata nevienlīdzību darba vietās

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Septiņi no desmit Latvijas iedzīvotājiem (71 %) uzskata, ka gan sievietes, gan vīrieši var būt vienlīdz labi līderi, kamēr ceturtā daļa (25 %) aptaujāto ir pārliecināti, ka vīriešiem šajā ziņā ir labākas dotības. Tikai 4 % respondentu domā, ka labākas līderes ir sievietes, liecina jaunākais “Novatore dzimumu līdztiesības barometrs”, ko veikusi pētījumu aģentūra “Norstat”.

Par to, ka vīrieši ir labāki vadītāji, ir vairāk pārliecināti paši vīrieši (31 %), mazāk sievietes. Savukārt, ka līderība vienlīdz labi piemīt abiem dzimumiem – biežāk uzskata sievietes (75 %), nekā vīrieši (67 %).

Foto: Publicitātes foto

Sievietēm grūtāk attīstīt karjeru

Divas trešdaļas (66 %) sabiedrības domā, ka abiem dzimumiem ir līdzvērtīgas iespējas attīstīt karjeru, savukārt katrs trešais (32 %) ir pārliecināts, ka vīriešiem ir lielākas karjeras izaugsmes iespējas, tikai 3 % uzskata, ka profesionālajā jomā vieglāk attīstīties sievietēm.

“Lai gan aptauja liecina, ka finansiālā neatkarība, karjeras iespējas un pašizaugsme ir būtiskas vērtības abu dzimumu pārstāvjiem, sievietēm savus profesionālos mērķus ir grūtāk piepildīt. Stereotipiska sabiedrības attieksme sievietēm rada šaubas par savām spējām un ar gadiem samazina ambīcijas. Tas noteikti nav izglītības jautājums, jo Latvijā katrai otrajai jaunajai sievietei ir augstākā izglītība, kamēr vīriešiem teju uz pusi mazāk. Lai sievietes spētu attīstīt savu karjeru līdzvērtīgi vīriešiem, darba videi ir jākļūst daudz atbalstošākai un motivējošākai, sievietēm pašām vienai otru ir vairāk jāiedrošina. Arī pienākumu sadalei mājās ir jābūt vienlīdzīgākai, īpaši pēc bērna ienākšanas ģimenē,” saka “Novatore” līdzdibinātāja Dagnija Lejiņa.

Foto: Publicitātes foto

Dati liecina, ka pastāv arī būtiska atšķirība viedoklī par reālo situāciju darba vietās - kamēr 73 % vīriešu uzskata, ka attieksme pret sievietēm un vīriešiem darbavietā ir vienlīdzīga, tā domā tikai 44 % sieviešu.

Palīdzēs sievietēm attīstīt līderības prasmes

Lai sievietes iedrošinātu attīstīties profesionāli un pilnveidot savas līderības prasmes, 7. martā Rīgā notiks jau trešais “Novatore Impact Summit” jeb konference sieviešu ekonomiskajai spēcināšanai. Tajā pulcēsies vairāk nekā 300 augstākā un vidējā līmeņa vadītājas no Baltijas valstīm, kuras vēlas attīstīt biznesu un iegūt jaunus sadarbības kontaktus. Konferences galvenās tēmas būs finansiālā labklājība, sieviešu līderība un ilgtspējīgs dzīvesveids. Starptautiskā samita ietvaros notiks arī dažādas meistarklases sieviešu līderības prasmju attīstīšanai.

Konferencē uzstāsies pieredzējušas ārvalstu un pašmāju līderes, daloties ar savu pieredzi, zināšanām un personiskiem stāstiem. Forumu atklās Latvijas premjerministre Evika Siliņa. Konferencē uzstāsies Oksfordas universitātes uzņēmējdarbības un inovāciju emeritētā profesore Linda Skota (Linda Scott), Lietuvas pirmā “vienradža”, jaunuzņēmuma “Vinted” līdzdibinātāja Milda Mitkute, “Michelin” zvaigznes restorāna īpašniece Nadja Samī (Nadia Sammut) no Francijas u.c. daudzas citas.

Samita ietvaros notiks 8 meistarklases, lai veicinātu profesionālo attīstību un sniegtu ļoti praktiskas zināšanas. Tajās būs noderīga informācija, kā apzināt savas līderes dotības un izveidot spēcīgu un konkurētspējīgu profesionāles profilu, praktiski soļi, kā pieteikties vadības pozīcijām. Tāpat meistarklases sniegs zināšanas par alternatīviem investīciju veidiem, dažādības vadību, aizspriedumu atpazīšanu un vecuma nozīmi karjera attīstībā.

* Pētījums veikts 2024. gada februārī, aptaujājot 1005 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 65 gadiem. Aptaujas datu komunikācija notiek ar Zviedrijas vēstniecības Latvijā atbalstu.

Par “Novatore Impact Summit”

“Novatore Impact Summit” ir starptautiska konference sieviešu ekonomiskai spēcināšanai, kas notiks 2024. gada 7. martā, Rīgā. Tās mērķis - veicināt sieviešu ekonomisko aktivitāti un sekmēt dzimumu dažādību vadošās līderpozīcijās.

Konferenci rīko organizācija “Novatore”, ko 2020. gadā izveidoja uzņēmējas Baiba Rubesa un Dagnija Lejiņa ar mērķi sekmēt sieviešu finanšu brīvību un neatkarību, atbalstīt sievietes vadošos amatos un uzņēmējdarbībā, sniedzot zināšanas, nodrošinot tīklošanās iespējas un veicinot pieredzes apmaiņu.

Konferences galvenais partneris ir “Visa”. Konferences atbalstītāji ir “SEB”, “Accenture”, BAFF, “Audi, “Narvesen”, Zviedrijas vēstniecība Latvijā, “Lidl”, kā arī draugi – “IF Apdrošināšana”, Francijas vēstniecība Latvijā, Šveices vēstniecība Latvijā, Igaunijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, “PwC”, “Future Heroes”, “Noble Wine”, “for lovers & trees”, “Osiris”, pētījumu aģentūra ”Norstat”, Rīgas Tehniskā universitāte un reputācijas menedžmenta kompānija “Lejiņa & Partneri”. Mediju partneri - “Delfi”, “Tvnet”, “AirBaltic”. Biļetes gan uz konferenci, gan meistarklasēm var iegādāties mājaslapā novatore.eu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu