Kanāda pievienosies Latvijas rosinātajai Ukrainas dronu koalīcijai

TVNET/LETA
Papildināts 11:29, 8. marts, 2024
CopyLinkedIn Draugiem X
Kanādas aizsardzības ministrs Bils Blērs un Latvijas aizsardzības ministrs Andris Sprūds.
Kanādas aizsardzības ministrs Bils Blērs un Latvijas aizsardzības ministrs Andris Sprūds. Foto: Andra Sprūda profils mikroblogošanas vietnē "X"

Kanādas aizsardzības ministrs Bils Blērs tikšanās laikā ar Latvijas aizsardzības ministru Andri Sprūdu (P) paziņojis par Kanādas pievienošanos Latvijas iniciētajai dronu koalīcijai Ukrainas atbalstam, informē Aizsardzības ministrija.

"Latvija ļoti novērtē Kanādas lēmumu pievienoties Ukrainas dronu koalīcijai. Ar jaunu sabiedroto pievienošanos tuvojamies mērķim piegādāt Ukrainai 1 miljonu dronu. Tas ir apliecinājums gan mūsu ciešajām attiecībām, gan Kanādas apņēmībai atbalstīt Ukrainu," norādījis Sprūds.

Sprūds tikās ar Kanādas aizsardzības ministru Otavā, lai apspriestu abu valstu aizsardzības sadarbību un aktuālo drošības situāciju.

Latvijas un Kanādas amatpersonas diskutēja par turpmākajiem sadarbības virzieniem NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupai no bataljona pārtopot par brigādi, gaidāmo NATO samitu Vašingtonā, abu valstu atbalstu Ukrainai, kā arī Latvijas robežas aizsardzības plāniem.

Tāpat abu valstu amatpersonas pārrunāja sadarbību kiberdrošības jomā, kā arī Latvijas dalību NATO Klimata pārmaiņu un drošības izcilības centrā Kanādā.

Jau ziņots, ka Sprūds līdz 8.martam darba vizītē viesojas Kanādā, lai apmeklētu Otavas drošības konferenci un piedalītos vairākās divpusējās tikšanās.

2023.gada jūlijā Latvija un Kanāda Ādažu bāzē parakstīja ceļa karti, iezīmējot jau sasniegto, kā arī nosakot turpmākos soļus Kanādas vadītās NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas Latvijā palielināšanai no bataljona līdz brigādes līmenim. Plānots, ka brigāde savu pilno kaujas gatavību sasniegs līdz 2026.gadam.

Tāpat Kanāda paziņojusi, ka Latvijā tiks izvietoti 15 "Leopard 2" tanki ar atbalstošo personālu, kas ir būtisks solis militārās klātbūtnes paaugstināšanā reģionā.

Kā ziņots, 14.februārī līdzās Latvijai nodomu vēstuli par dalību dronu koalīcijā parakstīja Ukraina, Dānija, Igaunija, Lietuva, Nīderlande, Vācija un Zviedrija. 15.februārī koalīcijai pievienojās arī Apvienotā Karaliste.

Latvija dronu koalīcijas attīstībai gadā atvēlēs vismaz 10 miljonus eiro. Dronu koalīcijā esošo dalībvalstu ambīcija ir nodrošināt 1 miljonu dronu Ukrainas vajadzībām. Parakstot nodomu vēstuli, valstis apņemas ieguldīt resursus dronu ražošanai, veikt dronu un rezerves daļu piegādes Ukrainai, kā arī īstenot dronu testēšanu un karaspēka apmācību, un citu tehnisko risinājumu ieviešanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu