Pēc ilgstošas bēguļošanas notvertā vācu galēji kreisā teroriste paturēta apcietinājumā

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Galēji kreisā teroristu grupējuma Sarkanās armijas frakcija (RAF) locekle Daniela Klete.
Galēji kreisā teroristu grupējuma Sarkanās armijas frakcija (RAF) locekle Daniela Klete. Foto: Uli Deck/dpa/picture-alliance

Pagājušajā nedēļā Berlīnē aizturētā galēji kreisā teroristu grupējuma Sarkanās armijas frakcija (RAF) locekle Daniela Klete ceturtdien paturēta pirmstiesas apcietinājumā saistībā ar trīs vardarbīgiem uzbrukumiem pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados.

Policija aizturēja 65 gadus veco Kleti 26.februārī Berlīnes Kroicbergas rajonā. Policija viņas aizturēšanu nodēvēja par pagrieziena punktu, jo Klete bija viena no visilgāk meklētajām personām Eiropā. Viņa bēguļoja 30 gadus.

Klete ar viltus identitāti pēdējos 20 gadus acīmredzot dzīvoja Berlīnes bohēmiskajā Kreicbergas rajonā.

Viņa tiek turēta aizdomās par līdzdalību uzbrukumā bankas "Deutsche Bank" ēkai Ešbornā 1990.gada februārī. Grupējuma locekļi atstāja pie ēkas automašīnu ar 45 kilogramiem sprāgstvielu, taču detonators nenostrādāja, norādīja prokurori.

Tiek uzskatīts, ka Klete bija iesaistīta arī RAF uzbrukumā ASV vēstniecībai Bonnā 1991.gadā un uzbrukumā topošajam cietumam Hesenes federālajā zemē 1993.gadā. Grupējuma locekļi pārkāpa pāri cietuma žogam, uzveica apsargus un ar furgonu izveda viņus no cietuma teritorijas, bet pēc tam tur detonēja vairākus spridzekļus.

RAF, kas, pēc tās dibinātāju vārdiem, pazīstama arī kā Bādera-Meinhofas banda, pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados satricināja visu Rietumvācijas politisko sistēmu, pastrādājot virkni politiski motivētu slepkavību.

Klete piederēja trijotnei, kas pārstāvēja RAF trešo un pēdējo paaudzi, kura darbojās astoņdesmitajos un deviņdesmitajos gados. Viņas biedrus Burkhardu Garvēgu un Ernstu Folkeru Štaubu policijai vēl nav izdevies notvert.

Tiek uzskatīts, ka pēc RAF izformēšanās 1998.gadā trijotne aplaupīja naudas pārvadātājus un lielveikalus, lai iegūtu līdzekļus un varētu turpināt bēguļot.

Klete pagājušajā nedēļā tika aizturēta uz aizdomu pamata par līdzdalību slepkavības mēģinājumā un dažādās laupīšanās laikā no 1999. līdz 2016.gadam. Ar šīm apsūdzībām nodarbojas reģionālās prokuratūras, savukārt apsūdzības, kas saistītas ar deviņdesmitajiem gadiem, ir federālo iestāžu kompetencē.

Policija, kas joprojām meklē Kletes līdzgaitniekus, pēdējās dienās ir veikusi kratīšanas vairākās adresēs Berlīnē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu