Londona ir gatava palīdzēt Berlīnei ar “Taurus” raķešu piegādēm Ukrainai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lielbritānijas ārlietu ministrs Deivids Kamerons
Lielbritānijas ārlietu ministrs Deivids Kamerons Foto: picture alliance / Thomas Trutschel/AA/photothek.de

Apvienotā Karaliste ir gatava sadarboties ar Vāciju jautājumā par Vācijas tāla darbības rādiusa raķešu “Taurus” piegādi Ukrainai. To intervijā laikrakstam “Süddeutsche Zeitung” paziņoja Lielbritānijas ārlietu ministrs Deivids Kamerons.

“Mēs plānojam cieši sadarboties ar mūsu Vācijas partneriem šajā un visos citos jautājumos, lai palīdzētu Ukrainai,”

tā ministrs atbildēja uz jautājumu, vai Londona varētu palīdzēt Berlīnei atrisināt problēmas, kas kavē “Taurus” raķešu piegādi.

Jautāts, vai tiek apsvērta iespēja, ka Vācija un Lielbritānija varētu iemainīt raķetes “Taurus” pret raķetēm “Storm Shadows”, Kamerons sacīja, ka Londona ir gatava apsvērt visas iespējas, lai maksimāli palielinātu ietekmi uz Ukrainu.

“Taču es neatklāšu nekādas detaļas un neizstāstīšu mūsu oponentiem, ko mēs esam iecerējuši,”

piebilda Lielbritānijas ārlietu ministrs.

Kamerons arī atzīmēja, ka viņš nevar sīkāk komentēt Vācijas iestāžu lēmumu atteikties piegādāt Ukrainai “Taurus” raķetes. Pēc viņa teiktā, katra valsts pati pieņem savus lēmumus.

Es teiktu tikai divas lietas. Pirmkārt, tas, ko mēs darījām, palīdzēja Ukrainai atvairīt Krievijas karaspēku un pierādīt, ka tā var apturēt Putinu. Otrkārt: Ja mēs vēlamies panākt taisnīgu mieru, to var panākt tikai ar spēku. Ja mēs teiksim, ka vēlamies atbalstīt Ukrainu, bet atbalstām miera procesu, ne viens, ne otrs nebūs veiksmīgs.

Raķetes “Taurus” spēj trāpīt mērķiem aptuveni 500 kilometru attālumā, kas ļautu Ukrainas armijai uzbrukt mērķiem dziļi Krievijā. Ukrainai jau piegādāto Francijas raķešu “Scalp” un Lielbritānijas “Storm Shadow” darbības rādiuss ir aptuveni 250 kilometri. “Taurus” raķetēs ir četras dažādas navigācijas sistēmas, to skaitā arī optiskā iekārta, kas ļauj orientēties pēc reljefa.

Vācijas kanclers Olafs Šolcs jau vairākkārt ir iestājies pret “Taurus” raķešu piegādi Kijivai. Piemēram, viņš sacīja, ka “nepareizas izmantošanas gadījumā” raķetes varētu trāpīt “konkrētam mērķim kaut kur Maskavā”. Šolcs apgalvoja, ka Lielbritānija un Francija rūpējās par to, lai precīzi zinātu, kur piezemēsies viņu raķetes. “Taurus” piegādes gadījumā tas nozīmētu Vācijas militāro līdzdalību raķešu palaišanā, apgalvoja kanclers.

Jāpiebilst, ka 43 “Taurus” raķetes ir Spānijas, bet 260 – Dienvidkorejas bruņoto spēku arsenālā. Taču līdz šim vēl nekas nav dzirdēts par Vācijas karavīru klātbūtni abu minēto valstu armijās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu