"ChatGPT" patērē 17 000 reižu vairāk elektrības, nekā viena mājsaimniecība (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Mākslīgā intelekta čata rīks “ChatGPT”, ko veido kompānija “OpenAI”, ik dienas patērē vairāk nekā pusmiljonu kilovatstundu (kWh), lai atbildētu uz vairāk nekā 200 miljoniem pieprasījumu dienā.

Kā vēsta “Business Insider”, atsaucoties uz “The New Yorker”, vidēji viena ASV mājsaimniecība ik dienas patērē ap 29 kWh. Ja “ChatGPT” izmantotās elektroenerģijas apjomu izdala ar vienu mājsaimniecību, tad var secināt, ka vidēji “ChatGPT” patērē 17 000 reižu vairāk enerģijas nekā viena mājsaimniecība.

Ja ģeneratīvā Mākslīgā intelekta (MI) rīku lietošanas pieaugums turpinās pieaugt, tad attiecīgi – pieaugs arī patērētās elektroenerģijas apjoms. Piemēram, ja “Google” integrētu MI ģeneratīvo tehnoloģiju katrā meklējumā, tad tam būtu nepieciešami 29 miljardi kWh gadā, aprēķinājusi Nīderlandes Nacionālās bankas datu apstrādes speciāliste Aleksa de Frīsa.

“The New Yorker” dati liecina, ka tas ir vairāk, nekā gada laikā patērē tādas valstis kā Horvātija, Kenija un Gvatemala.

“MI ir ļoti energoietilpīga nozare. Katrs MI serveris var patērēt vairāk elektroenerģijas, nekā vairākas Eiropas mājsaimniecības kopā ņemot. Tādēļ arī MI tehnoloģiju elektroenerģijas patēriņš ir tik liels,” sacīja de Frīsa.

Cik elektroenerģiju patērē visa MI nozare kopumā, ir grūti noteikt. Pastāv dažādas atšķirības starp to, kā darbojas lielie MI modeļi, un lielās tehnoloģiskās kompānijas, kas faktiski ir MI buma dzinējspēks. Jāpiebilst, ka lielās kompānijas ne vienmēr godīgi attiecas pret elektroenerģijas izmantošanu.

Savos aprēķinos de Frīsa pauž, ka 2027. gadā viss MI sektors patērēs no 85 līdz 134 teravatstundu (miljardus kWh) gadā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu