Aizsaulē aizgājusi keramiķe un publiciste Silvija Šmidkena

TVNET/LETA
Papildināts 11:39, 13. marts, 2024
CopyLinkedIn Draugiem X
Svece.
Svece. Foto: Nicvandum/"Shutterstock"

Pagājušajā nedēļas nogalē, 9.martā, mūžībā devusies keramiķe, publiciste Silvija Šmidkena, informē Latvijas Mākslinieku savienības prezidents Igors Dobičins. Atvadīšanās no mākslinieces notiks 2024. gada 16.martā plkst. 13.00 Rīgas 1. Meža kapu kapličā, Aizsaules ielā 2, Rīgā.

Šmidkena no 1942. līdz 1949.gadam mācījās Rīgas 2.pamatskolā un no 1949. līdz 1954.gada Rīgas Daiļamatniecības vidusskolas Keramikas nodaļā, vēlāk Lietišķās mākslas vidusskolas Keramikas nodaļā. Šmidkena absolvēja Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas Keramikas nodaļu 1954.gadā.

No 1954. līdz 1960.gadam Šmidkena studēja LPSR Valsts mākslas akadēmijas Keramikas nodaļā - tagadējā Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Vizuāli plastiskās mākslas nodaļas Keramikas apakšnozare. Šmidkena LMA absolvēja 1960.gadā ar diplomdarbu "Jaunatnes kluba atpūtas telpas dekoratīvs noformējums", kas sastāvēja no interjera detaļām, sienas keramikas panno "Talka", arī sienas šķīvjiem un traukiem.

Studiju laikā, no 1956.gada Šmidkena piedalījās izstādēs, tostarp LMA studentu izstādēs, LPSR Tēlotājas un lietišķās mākslas izstādē, Latgales un Vidzemes keramikas un audumu izstādē, LPSR 3.Jauno mākslinieku izstādē.

Pēc LMA absolvēšanas māksliniece turpināja piedalīties izstādēs, tai skaitā Baltijas republiku izstādē un Starptautiskajā Keramikas izstādē. Šmidkenas darbi bijuši eksponēti gan Latvijā, gan ārzemēs - Lietuvā, Igaunijā, Krievijā.

20.gadsimta septiņdesmitajos gados māksliniece bijušajā Gustava Šķiltera memoriālajā muzejā organizēja porcelāna izstādi "Satikšanās", kur piedalījās kopā ar grafiķi Gunāru Krolli un tēlnieci Artu Dumpi. Šmidkena iniciējusi keramiķu tematiskās izstādes "Krūze", "Bļoda", "Svečturis", "Visur tie māli", Ķīpsalas keramikas izstādi "Spārnotā vasara", "Ķīpsala jūras malā", Ķīpsalas keramikas izstādi galerijā "Tornis", "Skaistuma lietderība", "Ķīpsalas keramika".

Māksliniece ir sarīkojusi personālizstādes un nelielas grupu izstādes: "Silvija Šmidkena, Leons Lukšo keramika", "Silvija Šmidkena, Leons Lukšo keramika", "Silvijas Šmidkenas darbu izstāde", "Vēl arvien.." un citas.

Šmidkena radoši darbojusies Mākslas fonda (MF) keramikas darbnīcās: MF Mākslas keramikas fabrikas darbnīcās Maskavas ielā 255, Rīgā, MF Ķīpsalas keramikas darbnīcās, Balasta dambī 34, Rīgā, MF Eksperimentālās keramikas darbnīcās, Balasta dambī 34, Rīgā.

1983.gadā Ķīpsalā tika uzcelta jauna MF Eksperimentālo keramikas darbnīcu ēka ar darba telpām un izstāžu zāli. Pēc darbnīcu privatizācijas 1992.gadā, Šmidkena bija ievēlēta par SIA "Ķīpsalas keramika" prezidenti.

Šmidkena un Leons Lukšo sadarbībā ar MF kombinātu "Māksla" un Dekoratīvo mākslas kombinātu veidoja darbus interjeriem un eksterjeriem: apgaismes ķermeņi restorānam "Atpūta", objekts "Podu stabs" bijušā "Piena restorāna" interjeram, ēkas pirmā stāva ieejas mezgla dekoratīvs flīzējums, objekts "Jūra" bijušajā pansionāta "Daina" ēdnīcā, objekts "Koks" uzņēmuma "Brasla" ēdnīcā. Māksliniece veidojusi dekoratīvo keramikas sienas flīzējumu LMS muzeja ēkā.

1984.gadā Šmidkena veidoja kapa pieminekli dzīvesbiedram Leonam Lukšo. Šmidkena bija keramikas kritiķe un publiciste, veidoja izdevumus "Māksla mīlēt mālu", "Mūsu Ķīpsala", par nozari viņa rakstījusi arī presē, piemēram, žurnālos "Māksla", "Karogs", albumā "Latviešu lietišķā māksla", laikrakstā "Literatūra un Māksla".

Šmidkena saņēmusi daudzus nozares apbalvojumus: sudraba medaļu Starptautiskajā Keramikas izstādē Prāgā, LMS valdes atzinību, LPSR Kultūras ministrijas Goda rakstu, izstādes "Keramika un arhitektūra" diplomu un medaļu, LMS Goda rakstu un medaļu, Valorisas Kultūras un mākslas asociācijas balvu, Nopelniem bagātās mākslas darbinieces Goda nosaukumu un citus. Par ieguldījumu Latvijas kultūrā un mākslā Šmidkenai kopš 2016.gada bija piešķirta Valsts kultūrkapitāla fonda mūža stipendija.

Šmidkena, atbilstoši tolaik pastāvošam nolikumam, no 1960.gada bija uzņemta par LMS biedres kandidāti. Mākslinieci uzņēma LMS Lietišķās mākslas sekcijā 1962.gadā. Šmidkena bija ilggadēja LMS valdes locekle, LMS valdes prezidija locekle un LMS keramiķu sekcijas priekšsēdētāja.

1992.gadā māksliniece piedalījās balsojumā par LMS kā neatkarīgas radošās organizācijas izveidi un Latvijas Mākslas fonda īpašumu pārņemšanu.Šmidkena bijusi LMS "Mākslas dienu" rīcības komitejā, MF Lietišķās mākslas padomē, MF Lietišķās mākslas kombināta "Māksla" Tautas daiļamata mākslas padomē, MF izstāžu pieņemšanas komisijā. Māksliniece darbojusies arī Kultūras ministrijas mākslas ekspertu komisijā.

Šmidkenas darbi atrodas LMS muzejā, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzej, Valorisas keramikas muzejā Francijā, Rotko muzejā, Kuskovas keramikas muzejā un Caricino muzejrezervātā Maskavā, Krievija, kā arī privātkolekcijās Latvijā un ārzemēs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu