Ātrā mākslīgā intelekta (MI) tehnoloģiju attīstība liek nozares speciālistiem un valstu valdībām domāt par to, vai MI ir drošs cilvēcei. ASV Valsts departaments ierosināja veikt pētījumu par šo jautājumu, un atbilde nav diez cik iepriecinoša.

Izdevums “Time” vēsta par pētījuma riskiem un MI iespējamajām bīstamībām cilvēcei. Unikālais pētījums “Rīcības plāns MI drošības palielināšanai” sastāv no 247 lappusēm, un to veicis uzņēmums “Gladstone AI”, pēc ASV Valsts departamenta pasūtījuma. “Gladstone AI” komandā ir četri cilvēki, un šī kompānija regulāri informē ASV valdības pārstāvjus par MI un tā radītajiem riskiem.

Pētījumā, kas tika sākts 2022. gada novembrī, tika veiktas intervijas ar vairāk nekā 200 valdību pārstāvjiem, ekspertiem un vadošo MI kompāniju - “OpenAI”, “Google”, “DeepMind”, “Anthropic” un “Meta” darbiniekiem. “Time” norāda, ka atsevišķas pētnieku sarunas norāda uz to, ka daudzu laboratoriju darbinieki, kuri strādā ar MI drošības jautājumiem, ir nobažījušies par nepareizajiem stimuliem. Piemēram, uzņēmumu vadītāji var pieņemt lēmumus, balstoties uz MI sniegto informāciju.

Ja ASV valdība ieklausīsies pētījuma autoru rekomendācijās, kā mazināt MI riskus un bīstamības, tas var radikāli mainīt visu MI industrijas darbu.

Ko iesaka pētnieki?

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X