No Krievijas aptiekām turpina pazust ļoti svarīgi medikamenti

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Krievijas aptieku plaukti turpina kļūt arvien tukšāki. 45 valsts reģionos no pārdošanas pazuduši uz ciklosporīna bāzes ražotie medikamenti ādas un acu slimību ārstēšanai, bet vēl 25 reģionos minimālā apjomā palikuši vien importa preparāti, vēsta “The Moscow Times”, atsaucoties uz “Izvestiya”.

Sarežģīta situācija ar piekļuvi medikamentiem ir Maskavā, Sanktpēterburgā un Krasnodaras apgabalā. Krievijas Veselības ministrija paziņojusi, ka pārdošanā “vajag būt piecu zīmolu Krievijas un ārvalstu ražojuma ciklosporīna medikamentiem”.

Tomēr realitātē šo medikamentu atlikums ir neliels. Pēc regulatoru datiem, pašlaik ciklosporīna medikamentu rezerves ir ap 150 tūkstošiem iepakojumu, no kuriem lielākā daļa pienākas slimnīcām, kas šo preparātu izmanto operācijām, tostarp terapijai pēc orgānu transplantācijas.

Acu slimību gadījumā šāda tipa medikamentu trūkums ir ļoti liela problēma, saka oftalmoloģe Ksenija Čiņenova.

“Šis preparāts ir nepieciešams ārsta-oftalmologa ikdienā. Šī preparāta un arī analogu trūkums aptiekās neļauj palīdzēt pacientiem ar smagu sausās acs sindromu, kā arī ar virkni citu acu slimību,” sacīja eksperte.

Ciklosporīna preparāti ir kritiski svarīgi pacientiem ar atopisko dermatītu. Alergologs imunologs Vladimirs Boļiboks skaidro, ka, “lietojot ciklosporīna preparātus, var panākt dermatīta remisiju, taču šā preparāta pazušana no aptiekām ir īsta nelaime”.

Par šā preparāta pazušanu no aptiekām bažas pauduši arī veterinārārsti. Viņi šīs zāles izmanto smagas formas atopiskā dermatīta ārstēšanai suņiem un kaķiem, kā arī dažādām autoimūnām saslimšanām.

2023. gadā no aptiekām Krievijā pazuda vairāk nekā 2,2 tūkstoši tirdzniecības pozīciju. Kopumā aptiekās pērn bija nopērkami 19,4 tūkstoši dažādu medikamentu, kas ir par 11% mazāk nekā gadu iepriekš.

No 2,2 tūkstošiem tirdzniecības pozīciju 1,3 tūkstoši attiecas uz importa medikamentiem. To sortiments gada laikā samazinājies par 20% - līdz 6,4 tūkstošiem pozīciju, un, salīdzinot ar pirmskara līmeni, to skaits sarucis par trešo daļu. 2019. gadā šādu medikamentu skaits bijis deviņi tūkstoši.

Iepriekš Krievijas Veselības ministrija iekļāvusi 158 preparātus, tostarp dažādu antiseptiķus, pretsāpju zāles, hormonus un vakcīnas slēgtajā valsts reģistra daļā, kam draudot deficīts. Gada laikā šādu medikamentu skaits pieaudzis par 58 pozīcijām.

Kopš pagājušā gada sarakstā atrodams arī paracetamols, aspirīns, ibuprofēns, analgīns, hormonālais preparāts prednizolons, penicilīna antibiotikas (amoksicilīns un doksiciklīns). Tāpat deficīts draud pretsāpju medikamentiem, lidokaīnam, jodam, korvalolam, nitroglicerīnam, difterijas vakcīnai, vitamīns E un vairākiem citiem nozīmīgiem medikamentiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu