"Amnesty International": Krievija cenšas apspiest ukraiņu identitāti okupētajās teritorijās, izmantojot Krimas pieredzi (6)

LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Lev Radin/Lev Radin/PACIFIC PRESS/SIPA/Scanpix

Kopš Krimas aneksijas pirms desmit gadiem Krievija ir centusies apspiest ukraiņu identitāti, piemērojot Krimas pieredzi citām okupētajām teritorijām, teikts cilvēktiesību organizācijas "Amnesty International" ziņojumā.

"Desmit okupācijas gados Krievija ir darījusi visu iespējamo, lai atņemtu Ukrainai suverenitāti pār Krimu," teikts ziņojumā. "Amnesty International" arī apraksta politiku, ko Maskava ir izmantojusi, lai "mainītu pussalas etnisko sastāvu. Šī politika, šķiet, ir Krievijas rīcības plāns citām okupētajām Ukrainas teritorijām."

Ziņojumā aprakstīti mēģinājumi mainīt Krimas demogrāfisko sastāvu, kuru veido arī Krimas tatāri.

Cilvēktiesību organizācija norādīja, ka Krievijas varasiestādes pēdējo desmit gadu laikā ir mēģinājušas apspiest ukraiņu un Krimas tatāru identitāti, izmantojot daudzus ierobežojumus, tostarp izglītības, reliģijas, plašsaziņas līdzekļu un tiesu sistēmas jomās.

"Izmaiņas mācību programmās un ukraiņu valodas mācīšanas gandrīz pilnīga likvidēšana ir vērsta uz to, lai nodrošinātu, ka jaunajai paaudzei nav zināšanu un apziņas, kas ļautu apstrīdēt Krievijas naratīvu, kas saistīts ar Krimas vēsturi," raksta "Amnesty International". "To pastiprina visu neatkarīgo plašsaziņas līdzekļu apklusināšana, reliģisko minoritāšu apspiešana un kultūras pasākumu aizliegumi."

Krievijas iebrukums Ukrainā ir krasi pastiprinājis represijas pret "jebkādu atbalsta paušanu Ukrainai vai tikai aizdomām par nelojalitāti okupācijas Krievijas varasiestādēm", norāda "Amnesty International".

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu