Krievijas Bankas izstrādātais SWIFT analogs faktiski nedarbojas (8)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Krievijas Bankas radītais Starptautiskās banku informācijas pārsūtīšanas un pārvedumu sistēmas SWIFT analogs faktiski nedarbojas, un Krievijas kredītorganizācijas atsakās no tā lietošanas, ņemot vērā “sliktu funkcionalitāti un nelielo ārvalstu dalībnieku skaitu”. Par to laikrakstam “Vedomosti” paziņoja Krievijas otrās lielākās bankas VTB valdes locekle Ņina Čaplinska.

Pēc viņas teiktā, 2014. gadā pēc Krimas aneksijas izveidotā “Finanšu ziņojumu pārsūtīšanas sistēma” (SPFS) faktiski nedarbojas. VTB gan mēģina izmantot savu sistēmu, lai apmainītos ar informāciju Ķīnā, Indijā un citās valstīs. Tomēr šāda pieeja ir dārga un prasa daudz laika, un tādēļ ne katra banka var atļauties šādi rīkoties.

Lai attīstītu SPFS, nepieciešams rīkoties valsts līmenī, padarot to funkcionālu, kā arī piesaistīt “normālus dalībniekus”. Tāpat ir politisks uzdevums šai sistēmai pieslēgt nerezidentu kredītiestādes.

Centrālajā bankā norādīts, ka pašlaik SPFS ir pieslēgti vairāk nekā 160 nerezidenti no 20 valstīm. Regulators no sistēmas dalībniekiem nav saņēmis sūdzību, bet sistēmas funkcionalitāte tiek attīstīta un pilnveidota, tostarp ņemot vērā lietotāju piedāvājumus.

Pēc regulatora datiem, SPFS datu apmaiņas plūsma 2023. gada pirmajos trīs ceturkšņos bijusi mērāma 160 miljonos ziņojumu, kas ir 2,7 reizes vairāk nekā 2022. gada attiecīgajā periodā.

“SPFS ir vien 10 gadus veca sistēma, bet SWIFT pastāv jau 50 gadu. Desmit gadu laikā ir grūti attīstīt tikpat labu sistēmu, kuru pusgadsimtu veidojušas pasaulē vadošās kredītorganizācijas,” teica avots vienā no Krievijas biznesa apvienībām.

Viņš arī atzina, ka ārvalstu bankas nevēlas pieslēgties Krievijas sistēmai, baidoties no sankcijām un iespējas tikt atslēgtām no SWIFT. SPFS ir Krievijas Centrālās bankas struktūrvienība, un ārvalstu bankām tas liekas mulsinoši, kamēr SWIFT ir neatkarīga organizācija, bez piesaistes kādas valsts Centrālajai bankai.

Lai veiktu starptautiskos maksājumus un norēķinus ar saviem klientiem, Krievijas bankām ir nepieciešams sadarboties vai būt pieslēgtām pie dažādām maksājumu un ziņojumu apmaiņas sistēmām. Jebkurā gadījumā tas paredz atvērt korespondentkontus. Iepriekš šāda konta atvēršana prasīja 2-3 nedēļas, bet tagad tas prasa vairāk laika un jārēķinās ar dažādām neērtībām.

2022.-24. gados par karu Ukrainā tika noteiktas sankcijas vairāk nekā 50 Krievijas bankām, tostarp pret visām lielākajām bankām. Tās tika atslēgtas no sistēmas SWIFT. No 13 svarīgākajām bankām sankcijas nav ieviestas vienīgi pret “Unicredit” un “Raiffeisen Bank”. Tās turpina īstenot maksājumus caur SWIFT, tomēr tas tiek darīts ar lieliem ierobežojumiem un lielu komisijas maksu.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu